search
top

Crimeea a căzut fără luptă

Dacă cineva ar fi susținut în urmă cu puțin timp că Rusia va ocupa Ucraina în patru zile și nu va fi nevoită să tragă un foc de armă pentru asta, lumea l-ar fi considerat nebun. Cum așa? Ucrainenii, care au pretenții asupra altor teritorii, care s-au judecat cu România pentru o bucată de platou continental la Marea Neagră timp de mai mulți ani la Haga, care au tot încercat să joace cu frontiera Dunării prin controversatul canal Bâstroe, aceiași ucraineni să stea cu brațele încrucișate în timp ce le este ocupată o importantă provincie, recunoscută ca și ucraineană de ONU, având și garanții de inviolabilitate a frontierelor din partea SUA, Marii Britanii și chiar a Rusiei prin Protocolul de la Budapesta din 1994, chiar ei să nu reacționeze?
Se va spune că da, dar Rusia avea o bază militară puternică pe acest teritoriu, plus aproape 60% din populația de 2,25 milioane a Crimeii este formată din etnici ruși, că manevra lor a fost foarte bine pusă la punct etc. Adevărat, manevrele lor au fost foarte bine puse la punct, bine gândite și bine executate, pas cu pas și poziție cu poziție. Niște demonstrații pro-ruse la Simferopol, apoi mascați înarmați și fără însemne ocupă poziții cheie pe clădirile guvernamentale, ocupă punctele strategice, apoi trupe numeroase securizează aceste poziții, ajungând la finalul celor patru zile să blocheze cazărmile militarilor ucraineni cu ei înăuntru, fără posibilitatea de a mai face ceva (cum spuneam în articolul Ucraina, spre război?). Practic, rușii au ajuns stăpâni necontestați pe Crimeea în patru zile, mai mult, au făcut-o fără să tragă un foc de armă, de fapt și fără să recepționeze vreun foc de armă!
Cum este posibil, cine e de vină? NATO, UE, SUA, comunitatea internațională? Nici vorbă, principalul vinovat este mult mai aproape, la Kiev. Cum spune vorba aia, pentru un dans e nevoie de doi. Iar al doilea este fără îndoială Ucraina. Ce a făcut conducerea ucraineană, cea care a înfruntat gloanțele pe Maidan și și-a impus puterea la Kiev, alungându-l pe Ianukovici? Ce a făcut ca să evite această situație? În afara unor declarații ceva mai belicoase, absolut nimic!

1 martie 2014

Trebuie să lămurim niște aspecte. Forțele militare ale unui stat funcționează după legi și reguli, pe baza unor ierarhii stricte. Astfel, o unitate nu poate face nimic de capul ei, pentru a acționa trebuie să primească ordin de la eșalonul superior, acesta de la cel superior lui și tot așa până la conducătorul suprem care este întruchiparea conducerii politice a țării. În cazul în care conducerea politică încalcă legile țării, dând de exemplu un ordin de a se trage în popor, cum a făcut Ceaușescu și Ianukovici, se poate constata încălcarea legii și unii să nu execute ordinul. Dar în cazul în care ordinul este legal, trebuie executat, dar acesta poate fi executat cu condiția să fie dat. Nu poate o unitate să se apuce să lupte de capul ei, fără ordin, deoarece din start devine rebelă și liderii ei pot fi trimiși pentru a fi judecați de Curtea Marțială.
Ori, ce ar trebui să facă conducerea politică și militară atunci când persoane necunoscute, înarmate și purtând cagule, ocupă și iau poziții de tragere pe clădirile guvernamentale principale din capitala unei provincii ucrainene? După toate regulamentele internaționale, dacă aceste persoane nu aparțin structurilor de forță ale țării gazdă, pot fi considerate formațiuni paramilitare care încearcă să preia controlul, deci neutralizarea lor este perfect justificată. A făcut conducerea ucraineană ceva în acest sens? A dat ordin structurilor sale de forță să aresteze acele persoane, mai ales că în primele zile numărul lor era destul de redus și grupurile erau destul de disipate?
Nu trebuia să deschidă focul asupra lor, trebuiau trimise trupele ucrainene care să le rețină. Uzul de armă era justificat în cazul în care aceste persoane ripostau. Există reglementări clare asupra dreptului polițistului sau militarului de a face uz de armă. Iar când ai în față persoane necunoscute, fără însemne, înarmate care ocupă puncte cheie din țara ta, atunci poți face uz de armă. Se somează, dacă nu se supune se execută foc de avertisment, dacă nici atunci nu se supune, foc în plin. A făcut Kievul așa ceva? Respectiv a dat vreun ordin unităților din Crimeea să procedeze în acest mod? Ca să facem o paralelă, ce ar trebui să facă conducerea României dacă pe clădirile din Sfântu Gheorghe apar trăgători necunoscuți, dacă principalele puncte de trecere din Târgu Mureș sunt ocupate de genul acesta de inși înarmați?
Kievul nu a făcut nimic, astfel că Rusia a plusat. Apare traficul de elicoptere și avioane, sunt ocupate aeroporturi, baze militare, încep deplasările masive de trupe spre toate punctele cheie ale peninsulei. Militarii ucraineni, tot în cazărmi. Nimeni nu le-a dat vreun ordin să iasă, sau ce să facă. În mod sigur, ofițerii ucraineni înroșesc liniile telefonice și undele radio cerând de la Kiev ordine și instrucțiuni. Este cineva capabil acolo să dea aceste ordine? Mă îndoiesc.

2 martie 2014

Câteva cuvinte despre spațiul aerian. Ucraina a închiriat baza de la Sevastopol Rusiei. În înțelegerea militară care a fost încheiată între cele două țări, sunt stabilite niște culoare aeriene care să fie folosite de ruși pentru deplasările în și dinspre baza de la Sevastopol. Există protocoale, înțelegeri, partea ucraineană este anunțată când urmează să vină vreun transport militar, pentru a nu crea confuzii și alarme inutile. Partea ucraineană trebui să aprobe aceste zboruri înainte de a avea lor, deoarece ea este proprietara spațiului aerian, dar și al bazei. Genul acesta de înțelegeri și anunțări prealabile există peste tot în lume, la toate bazele militare pe teritoriul altui stat. La fel, și la baza de la Mihail Kogălniceanu, nu vă închipuiți că vin americanii cum vor, ei trebuie să-și anunțe în prealabil zborurile, orele la care intră în spațiul aerian românesc vreo aeronavă de-a lor, pentru a nu intra în alertă fără să fie cazul.

Ori, cum reacționează Ucraina când toată Crimeea începe să fie înțesată de zboruri neautorizate? Să fi obținut rușii aprobarea autorităților ucrainene pentru toate aceste zboruri? Mă îndoiesc. Civili aflați în mașini filmează formațiuni de elicoptere care zboară în plină zi. Cum reacționează autoritățile ucrainene? Protestează. Au încetat zborurile? Nu.
Cu o întârziere nejustificată se declară închiderea spațiului aerian pentru aeronavele militare. Cam târziu, dar totuși s-a dat. Dar cu asta ce-am făcut? Dacă închizi spațiul aerian, atunci implicit îl declari inviolabil, orice aeronavă care violează spațiul aerian poate fi atacată și doborâtă. Dacă îl închizi, îl închizi ca să îl aperi, dacă nu îl aperi, de ce îl închizi, numai ca să mai faci o declarație? Aflăm că Ucraina protestează fiindcă i s-a încălcat spațiul aerian. Asta după ce l-ai închis, nu? Dacă ai anunțat că ai închis spațiul aerian, cum încearcă cineva să intre, îl prinzi în cătarea SAM-urilor. Ah, dar bazele de SAM-uri din Crimeea au fost ocupate de ruși. Atunci deplasezi SAM-uri mobile în apropiere, către istmul Perekop, și în caz de nevoie lansezi una ca să se vadă că vorbești serios. Dacă nu, nu ai făcut nimic, rămâi cu protestele că ți-au încălcat spațiul aerian, încă și de două ori. Dacă nu lansezi rachete, îl vor încălca și a treia oară, au văzut că merge.
La fel ca și inviolabilitatea santinelei. În interiorul gardului cazărmii militare este o zonă interzisă. Cine intră fără permisiune, fie pace sau război, riscă să fie împușcat. Santinela care păzește nu poate fi atacată, este principiul stipulat prin lege și regulamente militare, cel al inviolabilității santinelei. Dacă pătrunzi în zona în care santinela are consemnul să o păzească, o faci pe proprie răspundere, pe riscul tău. Nimeni nu va acuza vreodată santinela că te împușca dacă tu nu răspunzi la somații. Două somații, foc de avertisment, apoi foc în plin. Rușii care au intrat în cazărmile ucrainene știu asta. Dar mai știau că nimeni nu va face uz de armă contra lor. Fiindcă nu a primit ordin, nimeni de la Kiev nu l-a dat. Nu a avut curajul, nu și-a asumat răspunderea, încă nu știm.

3 martie 2014

În acest context, cu atât mai de neînțeles mi se pare pasivitatea trupelor ucrainene în ultimele patru zile. De ce nu au deplasat o companie la aeroportul din Simferopol, de exemplu, nu l-au ocupat înaintea rușilor, apoi să interzică pătrunderea lor, amenințându-i cu deschiderea focului, era aeroportul lor în țara lor, nimeni nu putea să vină să-l ia fără riscuri. Somație și foc de avertisment. Dacă rușii ripostau, era clară situația pentru toți. Dar nu a existat acel ordin.
Și așa Ucraina s-a trezit în situația în care Crimeea este practic ocupată fără să se fi tras un singur glonț. Și îi va fi greu să revină, chiar dacă se va găsi voința politică să o facă. Situația strategică este net defavorabilă. Întreaga peninsulă este ocupată de ruși, ei sunt fortificați în această zonă care ea însăși este o citadelă naturală. Singurele trupe ucrainene de aici sunt prizoniere în cazărmi, nu sunt dezarmate, dar sunt în imposibilitatea de a face ceva, înconjurate de ruși. Sunt ostatice, îngreunând și mai mult situația militară a Ucrainei. În plus, fiindcă nu a reacționat, Ucraina se confruntă cu același scenariu în estul țării, iar întreaga inițiativă aparține Rusiei, Ucraina nu poate decât să reacționeze, nu să acționeze.
Să venim cu câteva exemple. În 28 iunie 1940, România evacuează Basarabia și nordul Bucovinei în urma ultimatumului URSS. Militarii primesc ordin să nu răspundă la provocări, să nu deschidă focul. Sovieticii profită, nu respectă graficul de deplasare și le-o iau înainte, îi atacă, îi dezarmează, îi batjocoresc. Românii nu răspund fiindcă au ordin să nu o facă. Totuși, sunt unii care la forță răspund cu forța, deschid focul și îi opresc pe sovietici, fără ei aceștia ar fi mers mai departe de Ținutul Herța și România ar fi fost ceva mai mică (vezi 28 iunie 1940. Fapte și eroi necunoscuți și Cedarea Basarabiei. Aveam alternative?). Românii, chiar dacă au primit ordin să nu tragă, au fost unii care au ripostat. E foarte adevărat că acum soldații ruși în Crimeea au fost mult mai politicoși cu cei ucraineni.

Și să nu uităm, ceea ce vedem că se petrece acum în Ucraina poate am fi văzut că în România în decembrie 1989, să nu uităm că sovieticii au fost invitați în țară, se cam știe de către cine. Mai știți cum a reacționat generalul Gușe (asta nu îl absolvă de alte greșeli), fapt care poate ne-a salvat atunci: Dacă vin, tragem în ei!

Rusia nu e prima oară când face o astfel de manevră. Amintiți-vă de Kosovo în 1999, când Serbia în urma bombardamentelor NATO își dă acordul de a părăsi provincia și trupele NATO pornesc să ocupe punctele cheie. O coloană înarmată rusească trece din Bosnia-Herțegovina unde era trupă de menținere a păcii și ocupă înaintea tuturor aeroportul din Priștina, dând Rusiei un grad mai mare de negociere ulterioară.
În 1992, moldovenii au decis să lupte, au primit ordin să o facă, să băteau pentru țara lor și aveau mult mai mici șanse decât a avut Ucraina acum. Nimeni nu a pus vreo presiune internațională pe Rusia în 1992, nimănui nu-i păsa de Republica Moldova, doar României. O țară mică sfida un imperiu, dar a luptat. Au fost învinși. De luptat au luptat și georgienii, și pentru aceste merite, și în ziua de azi, Transnistria, Abhazia și Osetia de Sud sunt considerate teritorii ocupate de Rusia.
Ucraina a pierdut enorm prin lipsa de reacție, mult mai bine dotată și înarmată decât aceste două țări la un loc, nu a reacționat, deși avea susținerea morală a vestului. În ciuda retoricii belicoase de care dau dovadă naționaliștii ucraineni pe forumurile de pe internet, Ucraina nu a făcut nimic ca să-și apere țara. În mod sigur, și NATO va fi mai reticent, deoarece impresia lăsată este una ciudată. E greu de înțeles când susții sus și tare că Crimeea îți aparține, dar o lași din mână fără a trage un singur foc de armă.
Dar dacă lucrurile se opresc aici cu Crimeea, ca în ziua de azi, peste zece ani se va vorbi despre Crimeea ca un teritoriu cedat de Ucraina și nu ocupat de Rusia.

Rusia a dat ultimatum: până mâine trupele ucrainene din Crimeea să capituleze, dacă nu vor fi luate cu asalt. Ce ordine vor primi aceste trupe de la Kiev? Sau vor primi vreun ordin? Oricum, pentru ele e târziu.

Comments

comments

11 Responses to “Crimeea a căzut fără luptă”

 1. itdr says:

  Era de așteptat, operațiune militară curată, fără victime (ce rost ar avea?).
  Scenariu de hartă…regie rusească, actori slavi.
  Ce este clar: Kievul nu a făcut nimic, astfel că Rusia a plusat (citez din materialul domnului Cristian Negrea). Doamne ferește să mai pluseze și spre teritorii cu alte nații decât slavi.
  Nato are destulă minte să priceapă că samovarul de pe Maidan a fost făcut (cu protagoniști din alte one) cu un scop anume de ruși, ca să aibă motiv să subordoneze mai bine Ucraina. Nici Izvestia nu prea se omoară cu analiza conflictului.

 2. Dragos says:

  Daca as fi persoana de decizie din interiorul bazei militara incercuita de rusi si nu as fi ajutat in cateva zile sub nici o forma, ba mai mult as avea si acest ultimatum, as capitula fara retinere.
  Nu vad rostul sa moara cineva pentru o cauza moarta!(mai ales ca ruznaci nu au fost barbari)

  Eu cred ca rusi vor lua inapoi Crimea, ca era de fapt al lor, si cam atat. Oricum in Est Rusia are avantaj clar si oricand poate face o diversiune acolo, deci Ucraina e in SAH MAT si totul se termina asa.

  Ce credeti, am dreptate cu planul rusilor?:)

  • TodeyM. says:

   Crimeea a fost locuită în antichitate de populaţii cimeriene şi tracice-din acelaşi neam cu daco-geţii, drept urmare au trăit timp de cîteva sute de ani vlahi, romani, bizantini şi moldoveni români, sub domnia lui Ştefan cel Mare fiind sub protecţia Moldovei !
   Triburile turco-tătare au cucerit peninsula între secolele 13-14 iar Rusia ţaristă a anexat provincia la sfârşitul sec. 18.

  • Mirciulescu says:

   @Dragos. Sigur ca o va lua, dar nu “inapoi” ci simplu : o vor lua, ca doar rusilor li se cuvine totul! Tot timpul s-a intins ca o caracatita. Uiati-va pe harta: nu este coltisor pe unde sa nu se streoare sa aiba o iesire la mare sau un contact macar de cativa kilometri cu vreo alta tara pe unde sa se poata strecura in aceasta la o adica.

 3. Donkeypapuas says:

  Există, după câte ştiu, un principiu al lui Sun Tzî, care spune că “să nu duci o luptă atunci când vrea adversarul”. Într-adevâr, ar fi mare problemă dacă Ucraina ar fi cucerită de Rusia fără nici un foc de armă. Numai că este greu de presupus. Mai curând cei din unităţile militare respective au primit ordine să nu răspundă în nici un fel la provocări. Asta în condiţiile în care ţara vecină are, pe de-o parte, o conducere abia instalată la putere, practic bezmetică şi nelegitimiată prin alegerile anticipate (dar, atenţie!, legitimă prin deliberarea Parlamentului); pe de altă parte vorbim de o conducere a armatei ucrainiene care nu se ştie cât de permeabilă a fost la infiltrarea cu elemente rusofile.

 4. Istoricul fanatic says:

  Eu la faza asta pe rusi nu-i inteleg.Pai daca iei Crimea si Estul Ucrainei, atunci Vestul Ucrainei sigur va cere protectia UE sau NATO si pana sa o aiba vor lupta. Deasemenea Rusia o sa piarda principalul atu care il avea asupra Ucrainei.Fara Crimea si Estul problematic, Ucraina va fi libera de constrangerile Rusiei. Deasemenea ma intreb ce parere au despre toate acestea rusii din Ucraina, in sensul ca traind in alta tara , tu fiind de alta etnie, iti da anumite drepturi de minoritar, dar daca se unesc cu Rusia, adio drepturi, esti printre ai tai.Cred ca lucrurile nu prea merg bine in Rusia, de a ajuns Putin sa-si arate muschii fata de Ucraina si Europa, trebuia sa faca ceva ca sa atraga mintea rusului de la grijile cotidiene.(chiar dvs ati punctat ceva asemanator intr-un articol mai vechi in legatura cu rusii si Kurilele).
  Ma intreb ce parere are de toate acestea Turcia care a devenit in ultimii ani un jucator important in regiune.

 5. Donkeypapuas says:

  @Istoricul fanatic
  Aici există, cred eu, o eroare de abordare, în sensul că se afirmă că Rusia ar vrea doar teritoriile rusofone. Greşit! Rusia vrea TOATĂ Ucraina. Astfel Rusai ajunge din nou la Dunăre, ajunge la Nistru şi Prut şi – foarte important! – prin Galiţia crează un coridor care duce, prin Ungaria, direct spre inima Europei. Cu cine a semnat Ungaria un important acord financiar?

  • Marius says:

   Ungaria e membru NATO si UE. Iar acordul ala financiar nu e atat de important pe cat vor unii sa-l fac. Nici ca valoare, nici ca interes strategic.

 6. Radu says:

  Sa fie oare anexarea Crimeei anschluss-ul lui Putin??

  Hitler a ocupat Austria in pas de defilare.
  Nimeni nu i s-a opus. A fost primit cu flori ca de frati vorbitori de aceeasi limba.
  Atunci, s-a organizat un plebiscit de catre austrieci cu urmatoarea intrebare: „Sunteți pentru o Austrie liberă germană, independentă, socială, creștină și unitară?- Sunteți pentru pace și muncă și pentru egalitatea drepturilor tuturor celor care sunt din popor și ai patriei?”(citat din Wikipedia)
  Nu se putea raspunde decit cu DA sau NU.
  Pai cum ai putea spune NU unei oferte atit de generoase?
  La fel a procedat si Putin in Crimeea si pariez ca ar fi primit cu flori daca ar ocupa peninsula folosind doar fanfara militara in fruntea careia s-ar instala pe un cal alb.
  Atunci ca si acum reactia internationala a fost palida ,necoordonata si aproape complice.
  Se vorbeste acum pe fata despre intentiile Rusiei de a anexa in continuare teritorii din Ucraina si Transnistria cu populatie majoritara rusofona.
  Si atunci se stia de intentia Germaniei de a anexa teritorii din Polonia,Cehoslovacia, Franta cu vorbitori de limba germana(Gdansk,regiunea Sudeta,Alsacia)
  Si mai e ceva ce ar trebui sa ne dea de gindit:
  In Germania lui Hitler sistemul politico-economic se baza pe suburdonarea totala a capitalului fata de puterea politica.
  Existau companii private foarte puternice dar toate erau coordonate de la un centru politic.
  Cei care nu s-au supus acestui regim au fost eliminati fara prea multe discutii.
  Randamentul acestui sistem a fost indiscutabil.
  Germania a depasit criza din 1928-33 ajungind pina in 1938la performante economice neegalate pe continent.
  Rusia si-a construit sistemul economic prin trecerea marilor companii de stat in proprietatea privata a unor oameni de incredere ai regimului.
  Bineinteles ca acestia sint total subordonati puterii politice de la Moskova.Daca nu raspund la comenzi sint rapid eliminati.
  Se pare ca nici Rusia n-a resimtit criza din 2008 semn ca sistemul da rezultate bune.
  Dar Rusia mai are un avantaj:dispune de resurse energetice la care Germania nici nu visa!
  Ceea ce vedem noi la Moskova masini straine ,Mac donald si alte cola sint perdele de fum in spatele carora capitalul care conteza lucreaza sub comanda politica.
  Si mai stiti ceva?
  Sistemul politico economic rusesc este mult mai perfectionat in China care de fapt la patentat prin trecerea de la comunism la capitalism de stat.
  De altfel si randamentul economiei chineze vorbeste de la sine.
  Oare spre ce se indreapta omenirea ?
  Pe mine marturisesc ca ma ia cu fiori.

 7. alexandru says:

  Conform DIU (Convenţiile şi protocoalele de la Geneva privind regulile de ducerea a războiului şi protecţia victimelor de război) orice luptător înarmat care nu poartă insemne militare şi nu poate dovedi că face parte dintr-o subunitate (unitate) constituită după criteriile ierarhiei militare este considerat “luptător ilegal” şi poate fi înpuşcat pe loc, iar dacă este prins nu se poate bucura de statutul prizonierilor de război riscând să fie executat după o judecată sumară. Probabil că armata ucrainiană şi conducătorii ei sunt total incompetenţi în cunoaşterea şi aplicarea DIU – o carenţă majoră a unei armate în frunte cu comandamentul şi statul ei major. Sper că ucrainienii (mai ales conducerea politică şi militară) au învăţat ceva din pierderea Crimeii şi vor ţine seamă de normele DIU (Drept Internaţional Umanitar sau Dreptul Conflictelor Armate), mai ales că, în august 2014, au informaţi oficial de Comitetul Internaţional al Crucii Roşii Geneva că Ucraina este parte a unui CONFLICT ARMAT, CU TOATE CONSECINŢELE CARE DECURG DIN ACEASTĂ REALITATE.

Trackbacks/Pingbacks

 1. Crimeea a căzut fără luptă. Cristian Negrea despre criza din Ucraina | Ziaristi Online - [...] Cristian Negrea / Ziaristi Online Related PostsUcraina, spre război? O analiza de…
 2. Crimeea a cazut fara lupta | FrontPress - [...] zece ani se va vorbi despre Crimeea ca un teritoriu cedat de Ucraina și nu ocupat de Rusia. De…
 3. Fara lupta | odoricaion - [...] Dar dacă lucrurile se opresc aici cu Crimeea, ca în ziua de azi, peste zece ani se va vorbi…
 4. Până unde va merge Putin? - Cristian Negrea | Cristian Negrea - [...] militare ucrainene rămase în peninsulă fiind practic neutralizate, blocate în cazărmi (vezi Crimeea a căzut fără luptă), toată lumea…
 5. Până unde va merge Putin? - [...] militare ucrainene rămase în peninsulă fiind practic neutralizate, blocate în cazărmi (vezi Crimeea a căzut fără luptă), toată lumea se…
 6. Crimeea, teritoriu CEDAT de Ucraina, dar nu OCUPAT de Rusia? | Radio Orhei online live - [...] cedat de Ucraina și nu ocupat de Rusia”. Asa si-a incheiat Cristian Negrea  articol Crimeea a căzut fără luptă pe care…
 7. Cristian Negrea – Până unde va merge Putin? | a3f.ro - [...] militare ucrainene rămase în peninsulă fiind practic neutralizate, blocate în cazărmi (vezi Crimeea a căzut fără luptă), toată lumea…
 8. Până unde va merge Putin? | Romania MilitaryRomania Military - [...] militare ucrainene rămase în peninsulă fiind practic neutralizate, blocate în cazărmi (vezi Crimeea a căzut fără luptă), toată lumea se…
 9. Ucraina. Până unde va merge Putin? – de Cristian Negrea | Ziaristi Online - [...] militare ucrainene rămase în peninsulă fiind practic neutralizate, blocate în cazărmi (vezi Crimeea a căzut fără luptă), toată lumea se…
 10. Crimeea, teritoriu CEDAT de Ucraina, dar nu OCUPAT de Rusia? | National.MD - [...] cedat de Ucraina și nu ocupat de Rusia”. Asa si-a incheiat Cristian Negrea  articol “Crimeea a căzut fără luptă“ pe…
 11. Următoarea mişcare a Rusiei | Blogosfera - [...] [...]
 12. Următoarea mișcare a Rusiei | Magazin Critic - [...] s-a predat fără luptă, este ceva de domeniul ridicolului. Am expus și aici, în articolul Crimeea a căzut fără luptă,…
 13. Următoarea mișcare a Rusiei - Cristian Negrea | Cristian Negrea - [...] s-a predat fără luptă, este ceva de domeniul ridicolului. Am expus și aici, în articolul Crimeea a căzut fără…
 14. Ucraina în război. Primele concluzii - Cristian Negrea | Cristian Negrea - [...] toții, după anexarea Crimeii fără rezistență, fără luptă, fără vreun foc de armă, (vezi Crimeea a căzut fără luptă),…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

top