search
top

Următoarea mișcare a Rusiei

Toată lumea se întreabă acum ce mișcare va face Putin mai departe. Sunt fel de fel de supoziții, dar adevărul este că Putin va lovi unde nu se așteaptă nimeni. Și va lovi în așa fel încât nimeni nu va fi pregătit pentru următoarea lui mișcare, din nou lumea întreagă va fi prinsă pe picior greșit. Vă voi spune unde și cum, dar și ce măsuri vor trebui luate obligatoriu de România și Moldova pentru a atenua următoarea lovitură a lui Putin.

Ucraina și Crimeea

Am expus în articolul anterior  (Până unde va merge Putin) motivele care îl vor face pe Vladimir Putin să se oprească după anexarea Crimeii. Am explicat chestiunile strategice, creșterea capabilităților NATO în țările partenere ca răspuns față de o posibilă escaladare militară în regiune, prezența portavionului George H. Bush în apropiere tocmai pentru a descuraja viitoarele posibile tendințe expansioniste ale Rusiei. Toate sunt acolo și există, portavionul este în zonă, distrugătorul USS Truxtun face exerciții cu marina română și bulgară, americanii au trimis 12 avioane F-16 în Polonia și 5 în țările baltice ca răspuns la exercițiile militare ruse în Marea Baltică, totul pare să ajungă la un punct de echilibru care să lase loc negocierilor. În sensul că Rusia nu are cum să meargă mai departe pe calea care a deschis-o fără să aibă parte de o reacție militară a NATO, mult mai bine poziționată strategic în acest punct. În sensul că orice mișcare ofensivă viitoare a Rusiei devine foarte riscantă deoarece NATO are posibilități și capabilități superioare în regiune care să o poată contracara punând armata rusă într-o poziție inferioară chiar înainte de a deschide focul.

Am și scris în articolul citat: Conflictele din ziua de azi care ajung să opună mari puteri, care nu vor să ajungă la confruntare directă, strategia este asemănătoare unui joc de șah între marii maeștri. Îmi mut tura înainte, dar dacă e amenințată de regină sau de un cal, mă opresc sau dau înapoi. Gândesc altă mutare, unde adversarul are piesele neprotejate. Nu îi iau piesele, mut să obțin poziția cea mai avantajoasă fără să îi iau vreo piesă, fiindcă dacă iau vreo piesă, respectiv deschid focul, iese război. Totul e o mișcare strategică pe punctele slabe ale adversarului, niciunul dintre noi nu dorește deschiderea focului, dar se poziționează în așa fel, încât dacă se ajunge în situația de a deschide focul, să fiu în avantaj maxim. Adversarul vede că sunt în avantaj, și atunci renunță, face un pas înapoi. 

Așa s-a întâmplat și aici, după cum vorbeam. Dar lucrurile au evoluat pe mai multe planuri. În primul rând, armata ucraineană s-a predat fără luptă, este ceva de domeniul ridicolului. Am expus și aici, în articolul Crimeea a căzut fără luptă, desfășurarea operațiunilor de ocupare a Crimeii fără ca armata ucraineană să riposteze cumva. Este absurd ca o forță militară străină să îți ocupe teritoriul tău recunoscut de ONU fără să tragi un foc de armă! Noi am cedat Basarabia și nordul Bucovinei în urma unui ultimatum, dar și în acele condiții au avut loc conflicte militare locale, cu morți și răniți. Dar armata ucraineană ce scuză are? Nu a primit ordin, desigur. Dar atunci cine e vinovat de pierderea unui teritoriu din statul ucrainean, fără luptă? Desigur, noua putere de la Kiev care nu a avut suficient curaj să dea ordin forțelor armate să-și apere țara! Numai așa a fost posibilă ocuparea Crimeii fără luptă, fără un foc de armă! Vezi Crimeea a căzut fără luptă ca să înțelegi în ce mod a influențat slaba conducere politică decizia militară în peninsula Crimeea, dar și cum ar putea să meargă mai departe lucrurile.

Situația a ajuns de râsul lumii! Nu numai, de râsul curcilor! Este capturat comandantul flotei ucrainene, al doilea, deoarece primul a trecut de partea Rusiei. Guvernul de la Kiev dă un ultimatum de trei ore ca să fie eliberat. Ori, după expirarea ultimatumului, guvernul de la Kiev decide retragerea tuturor forțelor armate ucrainene din Crimeea! Să te tăvălești de râs, nu alta! Adică dai un ultimatum, ceea ce înseamnă că după ce expiră acesta vei lua măsuri dure, și când acolo, tu te retragi din poveste. E culmea absurdului! E ca și cum moldovenii ar da un ultimatum transnistrenilor să plece acasă, iar dacă ei nu o fac la expirarea ultimatumului, pleacă ei din zonă și le lasă cale liberă până la Chișinău! Absurdul absurdului!

Ori, în acest moment, și NATO își pune anumite întrebări. În sensul în care alianța NATO nu este obligată să intre în război decât atunci când una din țările membre este atacată. Dar Ucraina nu este țară NATO, deși ar fi fost pe aproape să se aproprie de NATO la Summitul de la București din 2008. Deci NATO nu poate interveni dacă Ucraina este agresată, dar poate face ceva în acest caz, deoarece nu vrea ca acest lucru să se întâmple. Își sporește prezența militară în regiune pentru a da un semnal Rusiei, îi dă de înțeles că capabilitățile NATO din regiune îi sunt superioare prin apariția în regiune a portavionului George H Bush, precum și a avioanelor din Polonia și Lituania, dar în toată dezvoltarea militară din regiune există o mare problemă. Una imensă care îl face pe Putin să facă un pas înainte.

Și aceasta este faptul că ucrainenii nu luptă. Nu au ordin sau li se interzice asta, indiferent, ei nu se bat pentru țara lor. Dacă, să presupunem, că România ar fi agresată în același mod în Harghita și Covasna, să zicem că ar fi apărut niște trăgători necunoscuți care ar fi ocupat punctele cheie, ar fi avut loc niște manifestații de stradă, unitățile armatei române din zonă s-ar fi retras fără luptă? Am fi țipat și protestat, și ne-am fi retras, urlând că ni s-a încălcat dreptul recunoscut de ONU? Fără un foc de armă? Cam asta e situația printr-o comparație simplificată cu Ucraina. Ori, dacă ucrainenii nu luptă, de ce ar lupta NATO pentru ei? De ce un militar român, membru NATO, și-ar risca viața, dacă militarii ucraineni nu își riscă viața pentru țara lor? De ce nu se bat pentru țara lor? Așteaptă să o facă NATO? Aceasta e întrebarea.

Și răspunsul la această întrebare îl poate face pe Putin să meargă mai departe. Atitudinea ucrainenilor îl încurajează pe Putin să meargă mai departe. Dar cât de departe?

Cât vrea Putin?

E simplu, a spus-o și a recunoscut asta, el vrea refacerea Uniunii Sovietice, despre destrămarea acesteia cu gura lui a spus că este cea mai mare catastrofă geopolitică a secolului XX. Dacă nu era de ajuns, vedeți discursul lui din parlamentul rus cu ocazia anexării Crimeii la Rusia. Spunând că rușii sunt printre cele mai divizate popoare de pe glob, dacă nu cel mai divizat, iar alipirea Crimeii la Rusia repară injustiția din 1954, ne duce cu gândul că nu se va opri aici, deoarece Rusia ar mai putea avea pretenții și asupra altor regiuni în care trăiesc etnici ruși. Vorbim aici nu numai de partea estică a Ucrainei, dar chiar de Țările Baltice, de Transnistria, dar și de nordul Kazahstanului, de pildă. Și multe altele. Până și declarațiile de la Kremlin anterioare anexării Crimeii ne pun mari semne de întrebare. Până anul acesta, Rusia vorbea de protejarea etnicilor ruși care trăiesc în alte state, așa și-a justificat incursiunea din Georgia din 2008. Dar acum auzim vorbindu-se de protejarea vorbitorilor de limbă rusă, o schimbare foarte importantă de discurs. Adică Rusia va putea interveni militar nu numai pentru etnicii ruși, ci și pentru vorbitorii de rusă! Majoritatea moldovenilor vorbesc limba rusă ca și o a doua limbă, asta înseamnă că Rusia își va trimite tancurile să îi apere de nonvorbitorii de rusă? Păi, după această concepție, de ce nu ne-am trimite și noi armata în Italia sau Spania să-i apărăm pe vorbitorii de limba română? Sau chiar și în Canada, Australia sau Noua Zeelandă! Și americanii ăștia, ce idioți! Au trebuit să intre în Irak ca să caute arme de distrugere în masă, dar nu era mai simplu după noua doctrină a Rusiei? Trebuiau să meargă să-i apere pe vorbitorii de limbă engleză, în mod sigur erau câțiva irakieni care cunoșteau această limbă!

Lăsând gluma la o parte, observăm faptul că Rusia consideră anexarea Crimeii doar un început, dând de înțeles că și alte mișcări de acest tip vor continua în viitorul apropiat. Chiar foarte apropiat. La ora actuală, majoritatea analiștilor militari se întrec în a ghici următoarea mișcare ofensivă a Rusiei.

Unde va lovi Rusia?

Unde nu se așteaptă nimeni, desigur. Am vorbit și am descris în articolul precedent (Până unde va merge Putin) despre strategia Rusiei de disimulare, de mascare a următoarei lovituri. Așa a făcut și în 2008 în cazul Georgiei, așa a făcut și în prezent. Și face la fel. Amenință în stânga, lovește în dreapta. Își agită brațul drept, apoi lovește cu cel stâng pentru a-ți surprinde și nimici adversarul. Toată strategia militară se bazează pe disimulare, iar asta a făcut Rusia cu succes.

Ce face Rusia acum? Concentrează trupe pe granița estică a Ucrainei, gata de atac. E normal, estul Ucrainei este o zonă cu preponderență de populație rusofonă, s-a inițiat deja la începutul lunii o mișcarea asemănătoare cu cea din Crimeea (manifestări pro-ruse în principalele orașe, arborările drapelelor ruse pe clădirile oficiale, mai trebuiau să apară mascații care să le ocupe), oprită după întărirea NATO din vecinătate. Dar lucrurile au evoluat pozitiv pentru Rusia, armata ucraineană nu s-a luptat, ba chiar a evacuat Crimeea cu coada între picioare, totul s-a rezolvat foarte simplu și prea ușor pentru Rusia. Practic e vorba de o încurajare pentru acțiuni viitoare.

Rusia își concentrează trupele pe granița estică a Ucrainei, dar și ucrainenii fac la fel, ca o reacție de răspuns. Declară sus și tare că nu vor permite ca același lucru să se petreacă în estul Ucrainei cum s-a petrecut în Crimeea. Că vor lupta, că se vor bate pentru țara lor. De la bun început aceste declarații sunt discutabile, din moment ce nu au făcut acest lucru în Crimeea, care era a lor după toate normele internaționale, recunoscute chiar de Rusia prin Protocolul de la Budapesta din 1994 în care Rusia le garanta granițele. Dar să mergem mai departe, asistăm la o concentrare de trupe pe ambele părți ale graniței de est ruso-ucrainene. Majoritatea analiștilor se grăbesc să spună că acolo va lovi Rusia. Greșeală!

Trupele ucrainene sunt concentrate pe granița de est, plus altele care sunt pe poziții la intrarea în Crimeea. Atunci care e logica militară, unde ar trebui să lovești? Desigur, în punctul cel mai slab. Și care este acesta? Vestul Ucrainei, acolo unde e Transnistria. Forțele ruse din Transnistria au fost întărite în ultima vreme, făcându-i pe mulți să se teamă de o invazie spre Chișinău. Nu, nu va fi spre Chișinău, Moldova va fi următoarea țintă doar după terminarea Ucrainei. Rușii știu că e greu să duci o luptă pe mai multe fronturi. Așa că le vor lua pe rând, în timp ce Occidentul va sta cu mâinile legate fără să știe cum va putea interveni, fiindcă nu o va putea face dacă ucrainenii nu luptă. Și chiar dacă aceștia se bat, în prima fază le va putea furniza doar armament și consilieri militari.

Lovitura va porni din Transnistria dar spre sud-est, cu scopul ocupării Odessei și apoi al avansului spre istmul Perekop, prinzând forțele ucrainene de acolo între două fronturi. Inevitabil, acestea vor ceda, lăsând cale liberă forțelor ruse din Crimeea care vor avansa ocupând tot sudul Ucrainei până la Nistru și chiar dincolo de el, până la Prut.  O mișcare strategică foarte bună, prin care i se taie Ucrainei accesul la mare și o pune pe picior greșit, având trupele concentrate pe frontiera de est. În momentul în care își va deplasa o parte din trupe spre Odessa, Rusia va putea lovi în est, anexându-l după modelul Crimeea.

Este cea mai logică și mai normală lovitură a Rusiei din mai multe motive:

În primul rând, lovește în punctul cel mai slab, conform preceptelor lui Sun Tzu, armata ucraineană fiind concentrată în est, la sute de kilometri de punctul de izbire. Iar din Transnistria până la Odessa sunt 100 de kilometri de teren plat, fără obstacole naturale. Ca o paranteză, politica Ucrainei de a juca la două capete se întoarce încă o dată împotriva lor. Dacă ar fi blocat economic entitatea transnistreană prin închiderea ieșirilor acesteia prin teritoriul ucrainean, Transnistria și-ar fi încetat existența în maximum trei luni. Dar nu a făcut-o nici chiar în mandatul președintelui proeuropean Iushcenko, în ideea de a juca o carte de șantaj la adresa Moldovei, alături de Rusia. Ucraina și Rusia au avut dispute în ultimii 24 de ani, dar când a fost vorba de Moldova și România s-au înțeles perfect. Dar istoria se răzbună, de cele mai multe ori.

În al doilea rând, își asigură maximum de avantaje prin această mișcare. Taie ieșirea la mare a Ucrainei, face legătura între Crimeea și Transnistria, înglobează litoralul ucrainean al Mării Negre sub auspiciul Rusiei. Să nu uităm faptul că o parte din flota ucraineană a fost capturată de ruși, iar ce a mai rămas poate să se adăpostească doar la Odessa. Iar lovitura de pe uscat pornită din Transnistria va fi în mod sigur dublată de asaltul de pe mare al flotei ruse împotriva Odessei.

În al treilea rând, întoarce prin această lovitură în spate dispozitivul defensiv ucrainean, armata ucraineană trebuind să își scoată forțe din dispozitivul din est pentru a le deplasa spre noua amenințare. De aici apare oportunitatea Rusiei de a lovi în estul rămas cu forțe mai slabe și a-l adăuga Rusiei după modelul Crimeii. Indiferent, Ucraina va pierde din nou. Singura ei șansă este să lupte, sperând la un ajutor NATO în armament și consiliere, dar până acum armata ucraineană nu a dovedit nimic.

De aici putem deduce că e lovitura cea mai logică și cu maxim de avantaje pentru Rusia.

Ce trebuie să facă România? Dar Moldova?

Să nu ne îmbătăm cu apă rece, în ciuda declarațiilor liniștitoare ale liderilor noștri politici, situația securității naționale a României s-a schimbat profund după anexarea Crimeii de către Rusia. Întrebarea de bază este ce va trebui să facă România în momentul în care Rusia va face mișcarea descrisă mai sus, respectiv va porni din Transnistria către Odessa. Am scris acum patru ani un articol despre previzibila rupere a Ucrainei (România și disoluția Ucrainei. Provocări, perspective și amenințări) și ce ar trebui să facă România în acest context, dar din păcate, ca de obicei, evenimentele majore de schimbări geopolitice ne prind din nou nepregătiți.

România nu poate face nimic pentru a preîntâmpina această lovitură a Rusiei despre care vorbeam. Dar poate face multe pentru a atenua șocul geopolitic al acestei mișcări. În primul rând, în momentul în care forțele ruse și proruse din Transnistria vor începe mișcarea spre Odessa, România este obligată să ia atitudine, și nu doar declarativ, ci și o atitudine activă.

În noile condiții geopolitice, România va trebui, de fapt va fi obligată, cu acceptul Ucrainei sau fără acesta, să ocupe militar sudul Basarabiei, Bugeacul, asigurând militar o zonă defensivă pe limanul Nistrului, singura frontieră naturală contra avansului rusesc. Ar fi preferabil ca să fie de comun acord, cu acceptul Kievului, dar în cazul în care acesta nu este de acord sau ezită, indiferent, armata română va trebui, este obligată strategic, să ocupe linia Nistrului în Bugeac. Închipuiți-vă ce ar însemna ca Rusia să ocupe Bugeacul înaintea noastră, malul de nord al brațului Chilia în mâna Rusiei, Rusia peste râu de Galați! O catastrofă din punct de vedere al siguranței naționale! Mai mult și mai departe, România va trebui să ocupe Insula Șerpilor înaintea Rusiei, cu acceptul Kievului sau fără acesta, această insulă nu poate fi lăsată sub nicio formă să cadă în mâna Rusiei!

Vorbim aici de niște acțiuni ale armatei române care ar putea părea ofensive, dar nu este așa, sunt doar măsuri cu caracter defensiv împotriva unei amenințări din ce în ce mai mari. Ori, la ora actuală, România prin reprezentanții ei ar trebui să discute la NATO și aceste perspective, să negocieze la sânge, știut fiind faptul că țara noastră este chiar în prima linie a alianței împotriva agresivității rusești. Ori, în cazul unui conflict în estul Europei, noi vom fi printre primii care vom intra în foc. Și pentru asta va trebui să ne asigurăm cele mai bune condiții pentru a ne putea apăra. Iar linia Nistrului este mult mai bună decât Galațiul.

Despre Moldova, un alt aspect. În momentul în care Transnistria face mișcarea ofensivă către Odessa, armata moldoveană va trebui să ocupe Tighina imediat. Fie după modelul Crimeii, fără vărsare de sânge, profitând de legăturile cu românii de acolo, fie prin luptă. Lupta nu va fi de durată, deoarece mare parte din armata din Transnistria va fi plecată către Odessa. Moldovenii vor trebui rapid să ocupe și să țină ferm linia Nistrului, poate vor putea să treacă dincolo și să ocupe Tiraspolul, în funcție de evoluția evenimentelor.

Indiferent, Nistrul va trebui securizat ca și un obstacol contra noii expansiuni a Rusiei. În acel moment problema găgăuză se va stinge de la sine. Prinsă între românii care țin Bugeacul și moldovenii care au eliminat Tighina, Găgăuzia se va stinge, responsabilii vor fi judecați, iar populația va reveni la normal.

Dar totul depinde de viitoarea mișcare a Rusiei așteptată de întreg mapamondul.

      

Comments

comments

32 Responses to “Următoarea mișcare a Rusiei”

 1. Mr P says:

  E ff probabil sa aveti dreptate, inca un articol logic, folositor si util! Multumesc.

  Ma gandesc ca resurse s-ar gasi arme+oameni, si ofiteri sa comande o asemenea operatiune, si chiar politicieni. Problema in acest scenariu e la politicienii de “est” care ar putea sa blocheze (1) apoi asha ceva nu se poate fare sustinere fizica din partea US/NATO cu consumabile si infomatii … care US/NATO cam doarme. Nu vad cum am putea sa face de unii singuri …
  exista varianta ca planul dvs sa fie realizabil ?

 2. Andrei says:

  Foarte buna analiza, felicitari. Sunt convins ca si Traian Basescu se gandeste exact la aceasta strategie de ocupare a Buceagului pentru ca nu degeaba a dat ultimele declaratii cu privire la “Putin care se uita cu jind la gurile Dunarii” ci pentru a pregati cumva terenul. Eu anticipez ca vom reusi cu ajutorul NATO fara prea mari batai de cap pentru ca vom evita sa ne “atingem” de rusi iar ei cu siguranta vor face la fel.

  • Tov Gheneral says:

   rusia si-a dat seama ca fara a avea influenta in eruopa centrala si de est o sa faca foamea – resursele se termina odata . insa crearea uniuni europene extinsa ai ia pietele de desfacere traditional rusesti adica cele din estul europei
   economia rusa nu va supriavietui doar vanzand resurse si cumparian produse finite ARussia nu va supravietui asa.
   deja russia ramanae in urma- china a depasit-o economic daca nu si militar
   india are capacitate economica dublul rusiei
   actualmente rusia e in cusca! nu are iesire la est si sud est
   sudul e imprevizibil
   estul neprietenos
   nu suna bine pentru o tara care se vrea pion principal la masa lumii

   daca rusia va intra cu trupele in Ucraina ar fi bine sa cerem voie guvernului ucrainean sa ocupam linia Nistru pentru a ne proteja interesele si interesele Nato
   altfel vom si linia intai in noul razboi rece

  • nariKa niKalai=COLOANA A-5-A RUSĂ says:

   Ucraina?Ce este “uKAKAcraina”?

   UN STAT ARTIFICIAL,TAMPON,creat de RUSIA pentru a-şi proteja graniţele.

   Şi cum au “construit” OCUPANŢII RUŞI “uKAKAcraina”?

   Prin Ribentrop-Molotov
   RUŞII au furat PĂMÂNTURILE ROMÂNEŞTI STRĂMOŞEŞTI ALE ROMÂNILOR Basarabia istorică(Bugeac),nordul Basarabiei-HOTINUL şi nordul Bucovinei ,CERNĂUŢIUL şi CODRII COSMINULUI unde ROMÂNUL Ştefan cel Mare şi SFÂNT a zdrobit hoardele poloneze cotropitoare conduse de regele Ioan Albert.

   Tot ukakacrainenii au furat si Ţinutul HERŢEI!!!

   An de an,pe 1 Aprilie comemorăm MASACRUL de la FÂNTÂNA ALBĂ unde Călăii Ruşi au ucis în chinuri,cu mitraliere şi PRIN DECAPITARE CU SĂBIILE,MII DE FRAŢI ROMÂNI bucovineni!

  • nariKa niKalai=COLOANA A-5-A RUSĂ says:

   Dezintegrarea uKAKAcrainei e în plină desfăşurare!

   De ce ascund haholii adevărul despre MARAMUREŞUL ISTORIC(aşa zisa TRANSCARPATIE)?
   Maramureşul de NORD(numit ”TRANSCARPATIA” de OCUPANȚII HAHOLI) este locul de unde ROMÂNII Dragoş şi Bogdan au trecut munţii ŞI AU DESCALECAT în Moldo-VALAHIA.(moldo-ROMÂNIA)

   Nemernicii de istorici ukakacraineni au redenumit celebra CULTURĂ CUCUTENI din care se trag şi strămoşii noştri geto-daci…cultura TRIPOLIE după un nume haholesc !

   Unde erau SCUIPAŢII ukakacraineni când străbunii noştri plămădeau celebrele OALE DE CUCUTENI,”Hora de la FRUMUŞICA”,”Gânditorul de la HAMANGIA”…Unde erau?

   În peşterile Siberiei?

   Unde erau haholii când Ştefan cel Mare îi zdrobea pe turci la CĂTLĂBUGA?

   Dar când Ion Vodă VITEAZUL lupta până la moarte cu hoardele turceşti lângă lacul Iezerul CAHULULUI,
   exact în BASARABIA ISTORICĂ(Bugeac)despre care vorbește și domnul Cristian Negrea?

  • nariKa niKalai=COLOANA A-5-A RUSĂ says:

   Numai cretinii pleacă urechea la ”LIMBA DE LEMN” adică la minciuna diplomatică oficială care ESTE OBLIGATORIE…

   ACEASTA este poziția REALĂ a Țării Noastre MAMĂ ROMÂNIA:

   uKAKAcraina e O MINCIUNĂ RUSEASCĂ şi asemeni fosilei sovietice “respubliKAKA maldavski” e condamnată la disparitie.

   Nici nu se mai pune problema “DACĂ” se va
   dezintegra uKAKAcraina ci doar CÂT DE REPEDE și ÎN CÂTE BUCĂȚI.

   Pentru că DEZINTEGRAREA uKAKAcrainei E ÎN PLINĂ DESFĂȘURARE.

 3. canaris says:

  Ocuparea Bugeacului fara acordul Ucrainei, oricat de necesara ar fi aceasta miscare in contextul strategico-militar – realistic vorbind e putin probabil de realizat prin prisma tratatelor existente intre noi si ucrainieni. Noi nu avem stilul si experienta rusilor in incalcat tratate. Plus ca miscarea va fi si condamnata international in caz ca Ucraina va protesta.
  O miscare mult mai indrazneata ar fi ca in colaborare cu moldovenii sa atacam si sa ocupam militar toata Transnistria inainte ca aceasta sa declanseze atacul spre SE (sau la putin timp dupa); in stilul Israel din razboiul de 6 zile (dar si masiv la nivel terestru). Avand acordul si sprijinul Moldovei, “Pridnestrovia” nefiind entitate recunoscuta international si fiind de jure teritoriu inglobat in R. Moldova – nimeni nu ar avea ce comenta in afara de Rusia (care nefacand inca jonctiunea – nu ar putea sustine dpdv logistic conflictul prea multa vreme). Transnistria ar fi prinsa intre noi, molodveni si ucrainieni si cam aici s-ar incheia treaba. Asta ar insemna razboi si nu prea avem in acest moment conducatorii necesari pentru a decide o astfel de manevra indrazneata.
  Orice manevra am demara – sunt necesare si pretexte ce ies din sfera contextului militar precum si o pregatire minutioasa. Timpul ar fi destul de scurt – si nu prea cred ca rusii o lasa “pentru la anul”.
  Ca perioada in care rusii ar trece la actiune, as vedea 3 variante:
  1. sfarsitul lui iunie, in timpul CM Brazilia. (prietenii stiu de ce). S-ar pupa bine si ca o reactie la o alegere pro-vest in Ucraina in alegerile de la finele lui mai.
  2. iulie – inceputul lui august (ca sunt concedii).
  3. mijlocul lui septembrie, cand incepe campania electorala la noi.(cam tarziu; s-ar putea ca amanarea sa-i coste un pic mai mult dpdv logistic si s-ar putea ca NATO sa puna la punct si o contra-strategie eficienta pana atunci; dar nu e exclus)

 4. B.Mihai says:

  Atat timp cat avem o conducere precum cea actuala,varianta dvs. de a ocupa Romania Bugeacul e de neconceput.

 5. RO MARINE says:

  Nu cred că e o idee foarte bună ocuparea Bugeacului și a Insulei Șerpilor. Din punct de vedere al capabilităților operationale, nu știu dacă Armata Română este pregătită pentru o asemenea operatie ofensivă (cu forțare de curs de apă în Bugeac și operație amfibie pe Insula Șerpilor).
  Din punct de vedere strategic, implicarea României în conflictul dintre Rusia și Ucraina (având în vedere circumstanțele istorice, culturale, geopolitice) ar arăta ca un amestec într-o ceartă dintre doi soți….riști să îi atragi pe amândoi împotriva ta (a României). Nu uitați că relațiile dintre România și Rusia/ Ucraina sunt ostile, mai ales în ultimii 25 ani.

 6. itdr says:

  O analiză în detaliu. Este cert că rușii maschează foarte bine intențiile.
  Știți că meciul (suitele de partide) de șah dintre Anatoli Karpov și Gary Kasparov a durat mult. Câte socoteli or fi încurcat cei doi mari maeștri, chiar la bursa pariurilor…
  Meiul dintre Rusia și rebela Ukraina are o finalitate care va aduce profit Rusiei. Mi-aduc aminte de un banc din anii 90: cică pe malul Donețului, la pescuit, Boris și cu Alexandr…Ca orice ruși ce se respectau și nu făceau nimic, erau beți. La un moment dat, Alexandr prinde peștișorul de aur și-i zice: zalotnâi râboc, ce kușer, m-am pricopsit, te pun în tigaie. Peștișorul îl roagă să-l cruțe, ca așa îi va împlini trei dorințe. Pescarul nostru, îi cere prima oară așa: să vină câte o cană de votkă, una mie și alta lui Boris Nicolaevici. Gata, peștișorul le făcu pofta. Bun, a doua poruncă: să vină căte o sticlă mare de votcă, una mie, alta lui Boris Nicolaevici…peștișorul se execută și le făcu hatârul, așteptând cuminte în juvelnic să o bea iute, ca să poată scăpa. A treia oară, Ruțkoi, matol, zice: peștișorule, mă simt ca-n Mig, în al nouălea cer, așa că uite, eu sunt liberal, dau de băut tuturor…să curgă votkă pe Doneț! Atunci Boris Nikolaevici, darnic ca orice rus îl opri la timp și-i zise: ce mă, prostule vrei să aibe și ucrainienii?…Cam așa, dacă nu v-am plictsit.
  Ce o fi acolo, numai Dumnezeu știe. Tare mi-e că o Ukraină datoare masiv la FMI se va divide (temporar). Parte va trece benevol de ruși și fără să preia din datoriile comune, că unele țări din ue vor, numai să vadă criza trecută. Apoi mica Ukraină se va lipi, cu tot cu datorii de o țară-mamă, pe care-o va potcovii cu datoria contractată. Apoi, ține-te, începe circul. Iar ca un hatabâci veritabil, Putin va știi să tragă foloase imense. Pe care Maidanul de la Kiev (promovat aiurea, de politruci vopsiți în bleu…cam ca în 1989 la noi) nu le-a adus ukrainienilor. Șașca dacă rasele minoritare de pe la noi sau Slovacia,sau aiurea, se vor exita și vor cădea în exta închipuit.
  Datoria politicienilor noștri este să fie cu mare atenție și să reprezinte real interesele românilor. Din interiorul granițelor și din afara lor. Prea mari speranțe că vor realiza măcar o mică unire, nu sunt -ei nu-s în stare sau nu doresc, nu iau ciubuc de la Chișinău, ăia îi au pe ai lor-poate asta o vor face ca acum 100 de ani, basarabenii, prin propria lor voință. Să dea Domnul!
  Cu respect, itdr.

 7. nariKa niKalai=COLOANA A-5-A RUSĂ says:

  Domnule Cristian Negrea,
  vă semnalăm REPETAREA UNUI ATAC INFORMAȚIONAL SUBVERSIV RUSESC!

  După mesajele diversioniste emise de COLOANA A-5-A RUSĂ de manipulare în masă PSD-PNL-PC prin gura MATRIOȘKĂI Dobrițoiu
  (și pe care le-ați desființat cu PROBE ZDROBITOARE:

  ”Un scenariu de război bântuie internetul:
  NIMICIȚI ÎN PATRU ORE ! ? ”

  http://cristiannegrea.blogspot.ro/2012/09/un-scenariu-de-razboi-bantuie.html )

  iată că a ieșit la atac și TROMPETA RUSEASCĂ nariKa niKalai.
  Misiunea MATRIOȘKĂI nariKa niKalai este clară:

  SĂ DESCURAJEZE ROMÂNII basarabeni,exact acum în plin proces de REUNIFICARE a ROMÂNIEI de Est(Basarabia)cu Țara Noastră MAMĂ ROMÂNIA.

  nariKa niKalai
  (colegă de TEATRU DE PĂPUȘI MATRIOȘKA cu Dobrițoiu)
  COLOANA A-5-A RUSĂ Divizia București,compania Bruxelles):

  ”România are muniţie pentru opt ore de război.”

  http://timpul.md/articol/europarlamentar-romania-are-munitie-pentru-opt-ore-de-razboi–putem-salva-r–moldova-doar-fara-transnistria-57329.html

  MARIONETELE MATRIOȘKA se pare că au o obsesie cu ”ORELE” și ”MINUTELE”(sau poate că au ajuns la concluzia că folosirea cuvintelor-cheie ”ORE” și ”MINUTE” VA MAXIMIZA EFECTUL SUBLIMINAL DE DESCURAJARE).

  E suficient să punem CELE DOUĂ INTOXICĂRI KAGHEBISTE una lângă alta ca să ne dăm seama imediat că au plecat din aceeași ”CENTRALĂ” și că fac parte din același RĂZBOI PSIHOLOGIC RUSESC ANTI-ROMÂNESC:

  “scenariu tactic catastrofal: un război cu Rusia
  România ar fi ocupată în mai puţin de o zi • Câteva divizii ruseşti ne-ar putea neutraliza forţa de reacţie în 30 de minute”-Ziua News 15.06.2012

  ”NIMICIȚI ÎN PATRU ORE ! ? ”

  “Armata Româna abia stă în picioare la capitolul dotări”
  2012-ministrul Apărării Corneliu Dobriţoiu

  ”România are muniţie pentru opt ore de război.”
  2014-europarlamentar pnl-KGB nariKa niKalai

  NOI,ROMÂNII basarabeni,
  avem nevoie de condeiul și expertiza dumneavoastră.
  Cred că știți că domnul Ion Ungureanu ,la ”Vocea Basarabiei” vă citește mereu articolele la ”Editorialele Istoriei”,ceea ce a dus la deșteptarea multor conștiințe zombate.

  NOI,ROMÂNII basarabeni,vă rugăm,demascați MISIUNEA DE MANIPULARE a MATRIOȘKĂI nariKa niKalai.

  INTOXICAREA nariKăi a fost citată copios,cu o voluptate sadică,ANTI-ROMÂNEASCĂ, de ziarul FALS unionist ”Timpul”-O CUTIE DE REZONANȚĂ perfidă a Moscovei.
  Tot în ”Timpul” de Lubyanka a fost citată O ALTĂ INTOXICARE:

  ”Europa de Est este ţinta Federaţiei Ruse, iar SUA O VA ABANDONA „la înţelegerea” cu Putin pentru Orientul Mijlociu”

  http://www.timpul.md/articol/europa-de-est-este-tinta-federatiei-ruse-iar-sua-o-va-abandona-la-intelegerea-cu-putin-pentru-orientul-mijlociu-56980.html

  Manipularea a devenit și mai evidentă când INVOCAREA REPETATĂ,EXACT ÎN ACEEAȘI ZI, A ARTICOLULUI 5(al ”MUȘCHETARILOR)din Tratatul NATO de către Joe Biden,John Kerry,Victoria Nulland,
  A FOST CENZURATĂ de aceeași fițuică vicleană,”Timpul.md”.

  Ba și mai grav,ROMÂNII basarabeni care ”deranjau”(a se citi DEMASCAU)prin comentariile lor, MANIPULĂRILE și INTOXICĂRILE din ziar AU FOST ÎNTÂI CENZURAȚI și apoi ELIMINAȚI de pe forumul ”Timpul.md”.

  Moscova știe de ce…Poate transmiteți mai sus…

  Am văzut că blogul dumneavoastră (și de fapt întreg internetul românesc) a devenit ținta COLOANEI A-5-A RUSE de manipulare în masă.

  ”IDIOȚII UTILI” dar și AGENȚII PLĂTIȚI ai Kremlinuluii(în misiune clară DE PROPAGANDĂ și ATAC VIRTUAL ) au umplut forumurile cu comentarii PRO-RUSE,PRO-putinKGB .

  Este evident că NOI,ROMÂNII,de pe ambele maluri ale Prutului,
  suntem SUB ATACUL și OCUPAȚIA INFORMAȚIONALĂ a Călăilor RUȘI !

  Domnule Cristian Negrea,vă rugăm să CONTRAATACAȚI !

 8. nariKa niKalai=COLOANA A-5-A RUSĂ says:

  Atacurile PERFIDE,RUSEȘTI ANTI-ROMÂNEȘTI sunt lansate în continuare de TROMPETELE RUSEȘTI de pe ambele maluri ale Prutului.

  CUTIA DE REZONANȚĂ A KREMLINULUI,”Timpul.md” a preluat articolul scris de tovarășii de manipulare de la ”ZIUAnews.ro”=COLOANA A-5-A RUSĂ divizia București!

  Articolul e de tipul ”CAPCANĂ CU MIERE” pentru că ADEMENEȘTE ROMÂNII UNIONIȘTI cu titlul:

  ”Republica Moldova poate scăpa de invazia rusă
  prin UNIREA cu România”

  Dar după câștigarea încrederii naivilor,urmează INTOXICAREA,”ȘOPÂRLA” RUSEASCĂ!
  Practic a fost scos de la naftalină și ”reîncălzit” articolul ”ZIUAnews” din 13 iunie 2012:

  ”Nimiciţi în patru ore”

  ”Armata românească, neutralizată în 30 de minute”

  http://timpul.md/articol/%28analiza%29-republica-moldova-poate-scapa-de-invazia-rusa-prin-unirea-cu-romania-57457.html

  Domnule Cristian Negrea,ce v-am spus?
  Poate postați O RIPOSTĂ chiar în ”Timpul.md”.
  Dacă vi se va permite…

  NOUĂ,ROMÂNILOR basarabeni NU NI SE PERMITE.
  Și dacă postăm pasaje din articolul dumneavoastră,
  CITATELE SUNT ȘTERSE IMEDIAT.
  ROMÂNISMUL este considerat…”SPAMM” de către AGENTURA KGB a COLOANEI A-5-A RUSE divizia Chișinău.

  Așa că postările ”deranjante” pentru RUSIFICATORII VICLENI (așa-zișii ”STATALIȘTI-moldoveniști”)sunt…”moderate”.
  Și când te gândești că fițuica subversivă PRETINS UNIONISTĂ,dar în fapt VICLEAN ANTI-ROMÂNEASCĂ,
  mai și poartă OSTENTATIV,cu nerușinare tipic rusescă,
  numele ZIARULUI LUI EMINESCU:”Timpul”.
  IMPOSTURĂ MAXIMĂ.

  Iar MANKURTUL ”STATALIST-MOLDOVENIST”,RUSIFICATORUL deghizat Constantin Tănase,tocmai ce a fost decorat de Președintele nostru AL TUTUROR ROMÂNILOR,TRAIAN Băsescu.
  O ști domnul Președinte ce ANTI-ROMÂNISM zace în C.Tănase?

 9. bfa1967 says:

  buna dim !
  1. trebuie sa recunosc ca v-am citit cele 3 carti, cred, in cateva zile…
  stiu ca multi ba considera ca nu aveti talent ca scriitor, ba ca sunteti ceva gen “analist ratat”… chiar o persoana apropiata mie care a scris cate ceva (dar niciodata publicata…ceva “experienta de scriitor”)m-a dezamagit cu o analiza defavorabila DVS…
  eu cred ca aveti un REAL TALENT DE SCRIITOR… pe vremuri citisem o biblioteca…dupa Revolutie… mai deloc….
  este FOARTE RAR o imbinare de talent scriitoricesc cu o ANALIZA GEOPOLITICA COMPETENTA … toata lumea face analize…dar…
  daca as spune ca AVETI DREPTATE in cartile dvs… ca scenariile vehiculate in carti AZI PAR PERFECT VIABILE cred ca voi supara pe multi… dar dvs. NU COMENTATI after event ci inainte…mult inainte…
  2. eu cred ca UKRAINA ar fi luptat… NU A FOST LASATA !… pe mine ani de zile m-a speriat Ucraina ca si putere militara amenintatoare , ostila noua…s-a vazut ACUM ca era NUMAI PE HARTIE…
  daca rusii vor binevoi sa ia Sud-Estul Ukr asa va fi…cine se va opune ??? UKR e praf…tare numai in gura… NATO nu se baga…APUSUL …Europa cum ziceam noi cu SPERANTZA… e las, preacurvit la prietenie cu Marele Urs… singurii care au reactionat au fost SUA…si destul de violent… stiu ca la noi multi nu au vazut…mutarea unui portavion modern si f puternic cu aproape toata dlota sa chiar la Antalya nu a fost ceva usor de digerat pt Marele Urs…
  SAHul practicat de ROSSIA afost:
  1. DESCHIDEREA:::: GEORGIA… sau sa mintim si Armenia care tine in sah Azerii (din Azerdbaidjan treb sa vina petrolul si gazele pt NABUCCO…)… pur si simplu stiu ca a fost un pic cretinel fostul presh al GEORGIEI…s-a grabit..s-a napustit… nu vor intra in NATO…doar daca se negociaza…Osetia si Abhazia sufera de “neutralitate” ca sa zic asa…adica se retrag rusii si vin ceva casti albastre… ipotetic…dar nerealizabil repede…
  2. mutarea SAH la Regina adica Ukr: luarea Crimeei…
  nu au fost lasati sa lupte ca oricum nu aveau sanse si li s-a promis ajutor in caz ca…
  3. MAT la Ukr: luarea TransNistr + Odessa si zonele invecinate… de fapt…daca se intaresc suf de mult in Trans. cine ii va mai scoate de acolo???
  4. ultima repriza: tarile Baltice … si? si? ocuparea Nordului Pen Scandinave…
  ………………
  apropos de TransNistria: care sunt FORTELE ACRUALE:(eu stiam de cateva zeci de vechituri de T-56…ceva elicopetre vechi …. ceva GRAD… )acum aud de T-72 si poate ceva mai nou… ceva AVIATIE…
  capul de pod nu il pot mentine cu trupe speciale si rugnituri….

 10. bfa1967 says:

  nu cred ca avem cu ce si nici nu ne permitem sa provocam Marele Urs pt a acupa Bugeacul…daca nu ar fi TRUPELE LOR am fi ocupat Trans…
  pt TransNistria: (fara suparare…) vad mai degraba realizabil ceva gen zona neutra…retragearea trupelor ruse… aia de acolo sa aiba doar Politie si Jandarmi.. fara tancuri etc… Moldova sa nu aiba tancuri, trupe etc pe o raza de 10-15 km … si lasata de capul ei zona asta…Moldova poate reveni la Romania… TransNistria nu prea cred… prea multi rusi si ukr…
  Gagauzia…ei se aud cand vb despre ei ??? ce e aia GAGAUTZI ??? hahaha…….
  nu vad nici un fel de FEDERALIZARE a Moldovei..serios.. e minuscula si neviabila… TransNistria mai degraba neutra…

 11. Alexandr P says:

  Constructiva este parerea.

 12. barbilian says:

  Daca armata ro intra in sudul Basarabiei asa cum indemnati dva. rusilor li se ofera un motiv nesperat de debarcare in Dobrogea, cu rezultatul mentionat de sirmarii de peste Prut in una din postarile anterioare : http://www.cristiannegrea.ro/geopolitica/2012/09/un-scenariu-de-razboi-bantuie-internetul-nimiciti-in-patru-ore/

 13. Virgil says:

  Alta confirmare…. “Rusia transferă masiv în Transnistria “persoane cu înfățișare sportivă””

  http://www.noi.md/md/news_id/39107

 14. alina mungiu-pipidi=COLOANA A-5-A RUSĂ says:

  Încă un atac subversiv ANTI-ROMÂNESC aruncat îm presă de TROMPETA RUSIEI pe filieră SOROS-istă,Alina Mungiu Pippidi.

  http://timpul.md/articol/comentariu-razboiul-amanat-cu-rusia-57862.html

  S-a repetat deja clasica SCHEMĂ DE INTOXICARE.
  Trompeta RUSEASCĂ își lansează veninul pe un site ROMÂNESC,în cazul acesta ”romaniacurata.ro”.
  Imediat ”la preluare” vine CUTIA DE REZONANȚĂ A KREMLINULUI,”Timpul.md” și publică articolul scris de tovarășii de la COLOANA A-5-A RUSĂ divizia București!

  Observați o altă trăsătură A AGENȚILOR KGB INFILTRAȚI în presa și politica românească:

  REFUZUL de a scrie cu ”” ROMÂNESC,(””=ORIGINEA ROMANĂ A ROMÂNILOR și asta produce TURBARE LA MOSCOVA)
  Agenții Rusiei folosesc DOAR ”Δ IMPUS DE OCUPANȚII RUȘI până și în NUMELE SFÂNT AL MAMEI NOSTRE-ROMÂNIA.

  Citez niște MINCIUNI ABJECTE ÎN STIL RUSESC debitate de SECĂTURA PIPIdi.

  ”Am cîștigat deci războiul cu rușii pentru că ei s-au retras strategic pe bucata pe care o puteau susține, nu pentru că am fost viteji.(în decembrie 1989-nota mea)

  Cu alte cuvinte ASASINAREA generalui Gușă prin iradiere în urma ORDINULUI DE LUPTĂ ”SE MOARE PE BRAZDĂ.NU TRECE NIMENI!” îi sunt străine TOVARĂȘEI ”europenist-globaliste-soroșiste-jidăniste-ATEISTE-SATANISTE” alina pipi…di.

  Dar SCUIPATUL NERUȘINAT RUSESC la adresa SFINTEI MEMORII A EROILOR NEAMULUI NOSTRU ROMÂNESC nu se oprește aici:

  ”Cine a avut bunici pe frontul de răsărit, ca mine, a auzit deja povești despre vitejia noastră. Bunicul meu era ofițer de carieră, dar conducea o trupă de țărani. Cum spuneau germanii, citați copios de generalul Sănătescu și alții,
  nu te puteai baza pe români să moară ținînd o poziție.”

  “Românii nu au fibra războinică, și slavă Domnului că e așa.”

  “De asta mă cam fac să zîmbesc belicozitățile românești, mai nou debitate de propagandiști români autonumiți de la Washington, care nu au călcat în viața lor în Rusia și sînt la o distanță confortabilă, nu la Chișinău sau Tbilisi,

  și le găsesc cu totul deplasate la șeful statului.
  A fi ferm e una, a fi ridicol e altceva.

  Poate mai țineți minte bancul cu iepurașul care curăță pușca și zice oricui stă să-l asculte că o curăță ca să-l împuște pe lup. Bineînețeles că aude și lupul şi vine să-l întrebe ce face. Abia atunci iepurașul spune adevărul, că bate cîmpii în timp ce-și curăță pușca.

  Nu e prea tîrziu să ne oprim din vorbit prostii și să ne întrebăm mai degrabă cîți români ar muri să apere Transnistria, sau Basarabia, sau la rigoare chiar România.

  Nu puneți în vreun sondaj întrebarea, că mai zice lumea adevărul și citesc și rușii.”

  Alina Mungiu Pippidi
  Sursa: romaniacurata.ro

  Iată ce ”A UITAT” să spună TOVARĂȘA ”europenist-globalistă-soroșistă-jidănistă-ATEISTĂ-SATANISTĂ” alina PIPIdi.

  Când au fost întrebați mai mulți ofițeri germani – care erau cei mai buni soldați din cadrul Axei neaparținând Germaniei: finlandezii, croații sau ungurii ? – generalul Hans Speidel – fost general al Wehrmachtului și ulterior șeful Statului Major NATO a rãspuns:

  “Nici unii.
  ROMÂNII.
  Dați-le niste ofițeri de treabã
  și sunt cei mai buni soldați pe care îi puteți avea”.

  “Românii nu au fibra războinică, și slavă Domnului că e așa.”????

  Lecții de ADEVĂR ISTORIC și EROISM ROMÂNESC pentru
  TROMPETA KAGHEBISTĂ-PARAȘUTA ATEISTĂ-SOROȘISTĂ alina PIPIdi:

  EROISMUL OSTAȘULUI ROMÂN
  1877-1878

  Marele Duce Nicolae, fratele țarului Alexandru II comandantul armatelor ruse din războiul ruso-ROMÂNO- turc, după două înfrângeri severe în fața turcilor, la Plevna, a trimis următoarea telegramă cifrată domnitorului Carol I (viitorul rege al României) la 19 iulie 1877:

  “Turcii … NE ZDROBESC. Rog să faci fuziune, demonstrațiune și dacă se poate să treci Dunărea, după cum dorești ”.

  Generalul A.Cernat ministrul de Război al României reține în memoriile sale reacția Marelui Duce Nicolae când l-a anunțat decizia principelui Carol de a trece Dunãrea:

  “ Vous tombez comme la Providence …

  Generalul britanic V.Baker declara:

  “Este clar pentru orice militar imparțial că fără ajutorul forțelor române, întreaga armată rusă … ar fi fost inevitabil aruncată înapoi în Dunăre”

  Istoricul turc contemporan T. Yilmaz admite că “fără armata română, inamicul (rușii) nu ar fi putut să învingă la Plevna”

  Istoricul rus N.V.Vinogradov în lucrarea “Războiul din anii 1877-1878” publicată de Academia de științe în 1979, scria:

  “(ofițeri ruși) vorbeau cu o profundă admirație despre virtuțiile militare ale aliaților lor români … Lucrările de fortificație au fost admirate de mulți ofițeri ruși.
  S-au păstrat aprecieri din cele mai măgulitoare despre artileria română”.

  Periodicul belgian “Le Bien public” din februarie 1878 scria: “Ei (românii) au luat marea parte la asaltul Plevnei și la înfrângerea definitivă a lui Osman-pașa, care a hotărât rezultatul campaniei ”.
  Cotidianul “Daily News” arăta la rândul său:

  “a luat dintr-un singur pas locul său între armatele europene.

  Consecințele acestui fapt sunt mai mari pentru țară și pentru chestiunea Orientului decât s-ar părea la prima vedere …”.

  Iar periodical vienez “Neue Freie Presse” trăgea un semnal:

  “… acum un an se putea ierta nesocotirea armatei române, azi e necesar și chiar oportun ca în calculele militare armata românã să fie pusã în cumpănă … ”

  Într-o scrisoare Friedrich Engels scria:

  “FĂRĂ ROMÂNI rușii ar fi fost fără ieșire la Plevna”

  1916-1919

  Premierul britanic, Lloyd George aducea un omagiu țăranului român la un an de la intrarea României în Primul Război Mondial, alături de Antantă:

  “a dovedit omenirii că este soldatul CEL MAI VITEAZ DIN LUME când i se dã posibilitatea să-și demonstreze aceastã vitejie”

  Generalul Henri Bertholet într-o declarație pentru ziarul
  “L Entente”, ce apărea la Petersburg, referindu-se la luptele purtate de armata românã în 1916 – 1917, spunea:

  “poporul roman posedã până la cea mai înaltã treaptã calitățile esențiale ale unui soldat, acelea care constituie armatele de elită:bravurã, spirit de disciplină, energie, în fine, un puternic patriotism”.

  Același general, bun cunoscător al realităților de pe frontul din Moldova, îi telegrafia generalului român Eremia Grigorescu, scriind între altele:

  “Bravura ofițerilor și soldaților români atrag în acest moment admirația tuturor armatelor aliate și cărora dușmanii le aduc omagiile lor”

  Diplomatul român Raoul Bossy amintește că, într-o întrevedere la Helsinki din 1934, Carl Gustaf Emil Mannerheim i-a spus:

  “Despre ostasul român are numai cuvinte de laudă pentru vitejia și puterea lui de rezistență … îmi vorbește…cu deosebită prietenie de generalul Averescu”.

  Mannerheim cunoscuse direct ostașul român, în timpul Primului Război Mondial, în calitate de ofițer superior în armata rusă, când a comandat diferite unități ruse sau româno-ruse pe frontul din Moldova.
  Iată ce scria ziarul britanic “Times”, la 17 august 1917 despre victoriile românești:

  ”ROMÂNII S-AU BĂTUT CU UN EROISM MAI PRESUS DE ORICE LAUDĂ. Soldații germani au fost atât de violent atacați încât aruncau armele pentru a fugi mai iute, ca să nu fie făcuți prizonieri. Aceastã înfrângere este lovitura cea mai importantă pe care au primit-o germanii în răsăritul Europei”.

  Ariside Briand, în Camera deputaților de la Paris, câțiva ani mai târziu remarca:
  “Din memoriile lui Ludendorff și din constatările Marelui Stat Major Interaliat reiese că Germania și aliații ei au fost nevoiți să mobilizeze încă 58 de divizii pe frontul oriental, din cauza intrării României în acțiune.

  Victoria de la Mărășești, unde s-au consumat peste 30 de divizii germano-austro-bulgaro-turce a salvat frontul oriental în 1917 până la venirea iernii, căci prin eventuala ocupare a Moldovei și Basarabiei, s-ar fi prăbușit mult mai devreme armata rusă, înainte ca Anglia să fi ajuns la maximul efortului său militar și America să-și fi transportat în Franța trupele sale, imense cantități de alimente și munițiuni care au hotărât Victoria pe frontul oriental”

  În numele primului ministru britanic Lloyd George într-o telegramă cifrată adresată primului mistru român, Ionel Brătianu se spune:

  “Rezistența de neîntrecut a armatei române din timpul verii trecute ne-a umplut de admirație”

  Comandantul forțelor ruse de pe frontul român, generalul Dimitri Scerbacev, scria la 15 august 1917, imediat după victoria de la Mărăști și părăsirea frontului din Galiția (dezastrul rus de la Tarnopol) și nordul Bucovinei de către ruși și victoriile de la Mărășești și Oituz, când anarhia din armata rusă și ostilitatea față de români erau tot mai dăunătoare:

  “Sunt plin de admirație pentru eroismul trupelor române și felicit comandamentul, ofițerii și soldații tuturor unităților, pentru felul strălucit în care au respins ofensiva inamicului”

  Monkewitz, șeful Statului Major al armatei IV ruse scria despre luptele din vara lui 1917

  “Chiar în cursul bătăliei, atitudinea unor unități (rusești –nn) a fost cu adevărat criminală … numai patriotismul înălțător al trupelor române a salvat situația”

  Generalul Kurt Ernst von Morgen și-a notat, cu reținere, în memoriile sale despre ofensiva germană de la Mărășești condusă de feldmareșalul August von Mackenzen, oprită de români următoarele:

  “împotrivirea românilor a fost neînchipuit de dârză, dârzenie dovedită de cele 61 de contraatacuri în cursul celor 14 zile de luptă.
  Atacurile au fost duse de români la baionetã
  și ne-au pricinuit pierderi foarte grele.”

  Ofensiva feldmareșalului von Mackensen a fost zdrobită de soldații români la Mărăști, în iulie 1917, în condițiile în care “partenerii” ruși atinși de “revoluție” părăseau pozițiile în timpul ofensivei. O recunoaște printre dinți generalul Erich Ludendorff în memorii:

  “Armata românã se consolidase cu concursul Franței într-un asemenea grad că ni se păru cu neputință să obținem un succes strategic … renunțarea la operațiunea proiectată în Moldova mi-a fost penibilă ”

  1941-1945

  Generalul Eugen von Schobert, comandantul Armatei XI germane, după eliberarea părții de nord a Moldovei, țara de sus a lui Ștefan cel Mare, mai nou numită și Bucovina, și-a exprimat “deplina recunoștiințã” față de modul cum luptase Armata a III-a românã, și a felicitat Comandamentul român la 7 iulie 1941.
  Când au fost întrebați mai mulți ofițeri germani – care erau cei mai buni soldați din cadrul Axei neaparținând Germaniei: finlandezii, croații sau ungurii – generalul Hans Speidel – fost general al Wehrmachtului și ulterior șeful Statului Major NATO a răspuns:

  “Nici unii.
  ROMÂNII.
  Dați-le niște ofițeri de treabă
  și sunt cei mai buni soldați pe care îi puteți avea”.

  Fostul commandant din Creta, generalul Heinrich Kreipe, care condusese o divizie pe frontul din Kuban (la sud de Stalingrad) unde-i văzuse pe români în acțiune, a răspuns la întrebarea unui ofițer britanic referitoare la cine a fost cel mai bun aliat militar al germanilor:

  “ A, ROMÂNII DESIGUR.
  Au fost neînfricați în atac și dacă trebuiau să apere o poziție erau ca niște câini de pazã!
  REZISTAU UNEORI PÂNĂ LA ULTIMA SUFLARE”

  În încheiere mai întreb odată,RETORIC-EVIDENT,
  CUI FOLOSEȘTE această CAMPANIE DE DENIGRARE A ARMATEI ROMÂNE?

  Cui folosește UMILIREA NEAMULUI ROMÂNESC,prin acest război psihologic dus de COLOANA A-5-A RUSĂ infiltrată adânc în presa și puterea politică,în ”elita” DUGHINISTĂ și PUTINISTĂ de la București și Chișinău?
  domnule Cristian Negrea?

  CUI PRODEST?

 15. alina mungiu-pipidi=COLOANA A-5-A RUSĂ says:

  Ce NU ȘTIE,
  NU VREA SĂ ȘTIE
  sau ESTE PLĂTITĂ SĂ “NU ȘTIE”

  alina mungiu-pipidi.

  Lecții de ADEVĂR ISTORIC pentru MINCINOASA NERUȘINATĂ alina mungiu PIPIdi,trompeta serviciilor secrete ANTI-ROMÂNEȘTI RUSEȘTI și UNGUREȘTI ALIATE :

  “Colo-n vale la Țiganca
  Stăteau rușii-n cazemate
  Și ne băteau cu grenade,
  Cu grenade și șrapnele
  Și cu puști mitraliere
  Pe dealul de la Țiganca
  CURGEA SÂNGELE CA APA,
  CURGEA SÂNGE DE ROMÂN
  Pe pământul lui străbun!
  Să ne țină Tatăl Bun!
  Colo-n vale la Țiganca
  Am luptat și ne-a durut
  Că strămoșul nostru Prut
  Ne ținea frate cu frate
  Peste apă-așa departe”

  -versuri dintr-un Cântec de jale popular din vara lui 1941

  În fața jertfei de sânge a Neamului NOSTRU Românesc,
  ÎN GENUNCHI să te târăști MINCINOASĂ NERUȘINATĂ alina mungiu PIPIdi,
  trompetă a serviciilor secrete ANTI-ROMÂNEȘTI RUSEȘTI și UNGUREȘTI ALIATE !!!

  Luptele pentru ELIBERAREA ROMÂNIEI de Est(Basarabia)au fost atât de crâncene, încât, cum spun martorii, apa Prutului era roşie de atâta sânge, iar la mici distanţe,
  pe Prut SE FORMASERĂ PODURI DIN TRUPURILE OSTAȘILOR ROMÂNI împuşcaţi de Călăii OCUPANȚI RUȘI,
  adevăr fixat şi în cântecele populare:

  “Pe şoseaua din Ţiganca
  Curgea sângele ca apa,
  Cu maşina căram morţii,
  Când plângeam, plângeam cu toţii…”

  Cruzimea Călăilor OCUPANȚI RUŞI a depășit orice imaginație:

  “La 27 iunie, compania locotenentului Ştefan Luncaşu executase o incursiune la est de Prut, în zona localităţii Hănăşeni (circa 10 km sud de Leova).
  Compania a intrat într-o ambuscadă şi TOȚI OSTAȘII,
  chiar cei răniţi AU FOST UCIȘI PÂNĂ LA UNUL.

  COMANDANTULUI COMPANIEI I S-A RETEZAT CAPUL, care a fost înfipt în baioneta unei arme aşezată vertical, cu patul îngropat în pământ.
  Capul nefericitului ofiţer a fost îndreptat cu faţa spre noi, inamicul vrând prin aceasta să ne înfricoşeze…”

  (General de brigadă (r) Ion St. Dăscălescu,
  pe front locotenent, comandantul companiei de comandă a Regimentului 2/9 vânători gardă din Divizia L gardă)

  ASTA E ROMÂNIA slugi kaghebiste!
  Și ROMÂNIA ASTA NU VA PUTEA FI ÎNVINSĂ NICIODATĂ!
  DE NIMENI!

  Pentru că ROMÂNUL ÎN VECI NU PIERE!

 16. alina mungiu-pipidi=COLOANA A-5-A RUSĂ says:

  Domnule Cristian Negrea,generalul C.Degeratu vă dă dreptate.

  Și asta spre disperarea SLUGOILOR Călăilor OCUPANȚI RUȘI care ne îndeamnă șerpește ”SĂ NU PROVOCĂM Rusia”,”să nu dăm motive Rusiei” să ocupe sud-estul ROMÂNIEI și anume Dobrogea.
  De parcă pe 28 Iunie 1940,OCUPANȚII RUȘI au avut nevoie de motive pentru A OCUPA ROMÂNIA de Est(Basarabia) și ROMÂNIA de Nord-Est(Bucovina de Nord-Cernăuțiul,Herța)…

  „Ora Nouă a României:
  Noul război al Rusiei la porţile Europei”

  http://adevarul.ro/international/europa/ora-noua-romaniei-noul-razboi-rusiei-portile-europei-1_534956760d133766a8b91150/index.html

  Constantin Degeratu:

  „Cine se teme de războaie mici, va avea parte de războaie mari. Iar noi am dovedit că ne temem de războaie mici.

  Trebuie acţionat acum,
  pe de-o parte statele din prima linie,
  dar şi

  PRIN DISLOCĂRI PREVENTIVE ACOLO UNDE MAI ESTE POSIBIL :

  ÎN REPUBLICA MOLDOVA şi trebuie împiedicată o incursiune rusească ÎN ZONA GURILOR DUNĂRII,

  adică INSULA ȘERPILOR, PORTUL CHILIA, ESTUARUL NISTRULUI

  –acestea sunt obiective militare pe harta planificatorilor ruşi, nu am niciun dubiu în privinţa aceasta.
  Pentru că asta ar putea duce la crearea unui republici nistrene, care să încorporeze şi Buceagul, Insula Şerpilor şi să avem un nou vecin major. Acesta este un risc militar.”

 17. adrian says:

  Sunt de apreciat parerile dumneavoastra.Denota o mare incredere in posibilitatile militare ale romanilor, dar sa nu uitam ca toate acele fapte eroice ale soldatilor romani din primele razboaie mondiale precum si ale vechilor moldoveni si munteni au fost realizate sub autoritatea unor conducatori sprijiniti de de forte economice din afara tarii, si de faptul ca soldatii erau recrutati din randul populatiei tinere ,sanatoase…Acum daca noi ne vom baza pe sprijinul unor prieteni de peste ocean sau al unor posibili soldati raspanditi prin toata europa la cules de diverse fructe si legume de sezon,dar si de faptul ca avem si conducatorii “pititi” pe la puscarie, s-ar putea sa ne inselam amarnic, si respectand traditia din ultimii 25 de ani s-ar putea nici sa nu ajungem macar la granita cu fratii nostri moldoveni, ca nu o sa avem nici cu ce, nici cu cine,si o sa ne oprim pe la buzau si o sa ne intrebam pentru ce …

 18. Eroul Bula says:

  De acord cu necesitatea preluarii Bugeacului si Insulei Serpilor, in cazul in care devine evident ca Ucraina va pierde controlul asupra lor.
  De Ucraina ne leaga un tratat de frontiera (nu mai discut forma in care a fost semnat) dar daca Ucraina pierde controlul asupra zonei este si dreptul (teritoriu pierdut prin tratatul Ribentrop-Molotov, tratat condamnat de toata lumea, inclusiv Duma de Stat a Rusiei) si obligatia noastra pentru a prelua controul asupra zonei.
  Nu putem permite infiintarea unei structuri fantoma (Republica Nistreana, Republica Odesa) care sa controleze traficul pe Dunarea Maritima, Gurile Dunarii, sa puna la indoiala delimitarea zonelor economice, stabilita la Haga, sa pericliteze exploatarile de hidrocarburi ale Romaniei pe platoul Marii Negre si sa ameninte printr-un comportament imprevizibil si amenintator siguranta pozitiilor NATO in Dobrogea si la Marea Neagra.
  Ca se va face cu acordul Ucrainei sau fara, ca o vom face impreuna cu americanii care vor prelua nominal controlul zonei, noi fiind pentru sprijin, este mai putin important. Important este sa-i tinem pe rusi si pe satelitii lor dincolo de Nistru si in afara Insulei Serpilor.
  Dincolo de aspectele legale, strategice si economice, este si o problema strict practica: Prefer sa negociez cu ei (oricine va fi) urmatorii 30 de ani delimitarea apelor teritoriale si a zonelor economice la varsarea Nistrului si pe limita de 12 mile, la Nord si Est de Insula Serpilor decat s-o fac la varsarea Bratului Chilia si la limita de 12 mile Vest si Sud de Insula Serpilor (sa nu ne facem iluzii ca vor recunoaste decizia de la Haga)
  P.S. Nistrul nu are estuar, are liman. Chestie de maree scazuta care nu cara aluviunile.

 19. Dragos says:

  Cand apare urmatorul articol?
  ????

 20. Florin says:

  Am citit toate comentariile si am vazut numai vorbe. Vreau sa vad fapte din partea la toti. Sunt un ROMAN care as extermina toti rusii de pe fata pamantului. Dupa cum spune articolul ar trebuii mobilizare generala.

 21. mitisor says:

  Citind articolul constat ca sunt romani cu capul in nori!
  Cu ce sa atace si sa ocupe Bugeacul?CU armata romana de profesionisti in carea marea majoritate au fost angajati pe spaga?Cu acei soldati care dau spaga ca sa prinda misiuni externe?Cu ofiterii cu grade de conducere ce s-au dus in scolile militare ptr ca nu puteau sa intre la politehnica?Cu acei ofiteri care dupa 6 luni de scoala militara din 5 cuvinte 2 au fost injuraturi?Cu tehnica militara care este la pamant?Domnule Negrea in alt articol al dumneavoastra ai zis ca rusii se vor opri ca in Georgia!As vrea sa faceti un sondaj si sa vedeti care aste nivelul patriotismului la romani!Veti constata ca la cei sub 40 de ani acesta lipseste cu desavarsire!Cati din actualii cetateni ai tarii vor sa lupte ptr tara?Defapt care TARA?Tara hotilor care fura si ne conduc?Tara lui Basescu si a lui fratesau care face trafic cu armament?Tara lui Ponta care fura si asta de stinge?
  Tara vanduta de acesti tradatori de neam care ne-au vandut austriecilor de la omv,bcr pe nimic si pe comisioanele lor grase?
  Tara care e furata sistematic de CEZ<EON<ENEL GDF SUEZ?
  VAI DE TINE POPOR DE IMBECILI!Care nu esti in stare sa vezi si sa gandesti!Popor care il plangi pe NASTASE ca STA in puscarie!Pe Nastase care a furat de a rupt!

  PENTRU CARE TARA DOMNILOR?
  Ptr TARA LOR ca a noastra numai e de mult!
  Suntem o provincie de granita a unui imperiu care nu ne-a adus prea mult!Cand vine urgia provinciile de granita se cedeaza primele!De ce ne jefuiesc strainii in asa hal?De ce parjolesc pamantul cu furturile lor?
  Gandeste POPORULE ROMAN!
  CAND a dus-o acest POPOR BINE de-a lungul istoriei?
  GANDESTE POPORULE ROMAN!
  Ca nu e greu!Nu trebuie sa fii istoric dar citeste literatura si vei vedea!CARAGIALE,MUASATESCU,EMINESCU,GOGA,PREDA,Zamfirescu,etc

  • Cristian Negrea says:

   Sunt mai multe aspecte pe care le abordati. In primul rand, despre capacitatea armatei romane de a realiza ceea ce am spus in articol. Ca un ins sceptic, vedeti doar partile rele, gasite in toate armatele din lume, nu vedeti si partile pozitive.
   In al doilea rand, spuneti ca am zis ca Putin se va opri ca si in cazul Georgiei. Foarte corect, s-a oprit, deocamdata. Dar faptul ca vestul a avut o reactie slaba, dar sim presiunea interna care ii cere sa nu se opreasca la Crimeea, il pot face pe Putin sa pluseze, ceea ce a si inceput in estul Ucrainei. Luati in calcul ca multi lideri dau de inteles ca Putin si-a pierdut simtul masurii, asa ca vedeti si dvs. Articolul acesta arata cum ar lovi Putin in cazul in care se va decide sa o faca. Toata lumea spera sa nu o faca, dar dvs puteti garanta ca nu o va face?
   Mai departe. Faceti o buna diferentiere aici, despre generatia peste 40 si sub 40 de ani. Si dvs dati de inteles ca generatia peste 40 de ani patriotismul este mai inalt decat la cei sub 40 de ani. Foarte adevarat. V-ati intrebat de ce?

   • Cristian Negrea says:

    Nu cred ca v-ati pus aceasta intrebare. Cei de peste 40 de ani au trait pana la o varsta in care au avut constiinta si discernamant sub dictatura comunista, si ar face orice sa nu mai revina acolo. Ei sunt cei care si-au riscat vietile in decembrie 1989, nu ceilalti. Cei sub 40 de ani au crescut in ideea ca totul li se cuvine, ca viata este doar o insiruire de manele, mall, fotbalisti si gagici. Si altele de acest gen. Nu cunosc istorie, deoarece nu au de ce sa o invete, nici cu scoala in general nu stau prea bine. Vorbesc aici de marea masa, cea care va da rezultatul dorit la sondajul dvs.
    Iar sa-ti iubesti tara si neamul inseamna sa o respecti, sa faci ceva pentru acestia, si la nevoie sa aperi ceea ce crezi, chiar cu arma in mana. Cei peste 40 de ani au facut-o deja, mare parte. Si o vor face din nou.
    Dati niste nume de politicieni, dar va intreb cum au ajuns ei in fruntea tarii? Cine i-a pus acolo, daca nu votul poporului? Pai, i-am votat, astia sunt. Partea buna e ca unii, in ultima vreme, mai infunda puscaria. Dar nu puteti sa aruncati cu invective asupra tarii dvs daca e condusa de cei pe care tara i-a votat. Democratia se invata, dar fiecare o invata pe pielea proprie. de ce vecinii nostri o duc mai bine? Au invatat sa aiba discernamant, cat de cat. Sa nu mai voteze corupti dovediti, de exemplu. Noi cand vom invata asta?
    Acum cateva intrebari. Tu ce faci pentru tara asta, ca sa nu fie asa cum o descrii tu? O critici in postari, dar ce faci cu adevarat ca sa nu mai fie asa? Mai departe, daca o consideri asa, de ce nu mergi o vreme prin alte parti, ca sa vezi cum e la altii, si apoi sa te intorci cu o noua expertiza care sa o pui in valoare?
    Te-as putea intreba mai multe, dar stiu raspunsurile. Adevarul este ca ti-e lene, e mai usor sa stai pe margine si sa critici tara, decat sa iei atitudine si sa faci ceva pentru tara ta. Daca ai face ceva, ti-ar pasa mai mult, si te asigur ca in caz de nevoie, poate te-ai implica.
    Numai bine.

Trackbacks/Pingbacks

 1. Cristian Negrea despre strategia defensivă a României pe limanul Nistrului dacă Rusia va ataca Odesa | Condei.ro - [...] mai multe detalii vizitați blogul lui Cristian Negrea 2014-04-04 Cătălin Cornea Share [...]
 2. De ce Transnistria? | Magazin Critic - [...]   Aşa cum arată Cristian Negrea într-una din recentele sale analize, vecinătatea Rusiei la câteva zeci de km, peste Dunăre,…
 3. De ce Transnistria? | FrontPress - [...] cum arată Cristian Negrea într-una din recentele sale analize, vecinătatea Rusiei la câteva zeci de km, peste Dunăre, de Galaţi,…
 4. Iarăși Ucraina... - Cristian Negrea | Cristian Negrea - [...] la ultimele evoluții, chiar din aceste zile, se observă că am avut dreptate în articolul Următoarea mișcare a Rusiei,…
 5. Iarasi Ucraina… | FrontPress - [...] la ultimele evoluții, chiar din aceste zile, se observă că am avut dreptate în articolul Următoarea mișcare a Rusiei, vorbind…
 6. Flacăra TV | SUA ar putea aloca 250 mln $ pentru contracararea influenţei Rusiei în Moldova, Ucraina, Georgia - […] Sursa foto: Cristian Negrea […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

top