search
top

Iarăși Ucraina…

Vedem astăzi că lucrurile degenerează în zona de vest a Ucrainei, în zona pro-rusă, dar concomitent apar violențe la Odessa, zonă despre care spuneam în articolele precedente că este de maximă importanță pentru securitatea României și a Republicii Moldova. La multele întrebări adresate, răspund parțial cu interviul acordat Epoch Times cu puțină vreme în urmă, urmând să explic unele aspecte în acest articol. Iată o parte din interviul acordat Epoch Times:

Epoch Times: Care credeți că va fi următorul pas pe care-l va face Putin în Ucraina? Va lovi el în Odessa pentru a tăia complet Ucraina de la Marea Neagră?

Cristian Negrea: Din start putem spune că ocuparea Crimeii de către Rusia a surprins și pus Occidentul într-o postură greu de imaginat. Douăzeci și trei de ani de încercare de a construi relații constructive economice și politice cu vechiul adversar din Războiul Rece s-au dovedit fără folos. Au mai fost crize ca și cea din Georgia din 2008, dar administrația Obama s-a grăbit să reseteze relațiile, o politică dovedită ineficientă. Ori, prin ocuparea Crimeii, Rusia a deschis o nouă abordare în relațiile internaționale, o abordare care Occidentul o credea depășită. Și totuși s-a întâmplat. De aceea occidentalii sunt prinși pe picior greșit și încă nu conștientizează realitatea, Rusia nu s-a schimbat, ea încearcă să recâștige poziții și influență după modelul secolului trecut.

De aceea reacția occidentală a fost foarte timidă, sancțiuni economice, dar și acelea pe anumite paliere, în funcție de ce va face Rusia în continuare. Dar rușii sunt foarte buni strategi, au ocupat Crimeea, apoi au plusat cu exerciții militare în Marea Baltică. Răspunsul NATO a fost întărirea apărării aeriene a Poloniei și Țărilor Baltice și desfășurări navale minore în Marea Neagră. Rusia a așteptat o lună, ca să vadă cum va reacționa comunitatea occidentală, apoi a dus planul mai departe. A fost mulțumită de reacția slabă a Occidentului. Sancțiunile economice nu o afectează prea mult, cetățeanul simplu nu beneficia oricum de încasările din vânzările de hidrocarburi, nu se vedea pe nivelul de trai.

De aceea Rusia a mers mai departe, plusând în estul Ucrainei, dar fără a neglija vestul. Concentrează trupe la granița estică, pornește mișcările secesioniste după modelul Crimeii, dar nu uită vestul Ucrainei, întărește Transnistria și proclamă o republică a Odessei. Vedem din partea Rusiei o aplicare perfectă a principiilor strategice enunțate de Sun Tzu care spunea că forța secundară poate deveni cea principală și viceversa, totul în funcție de situație.

Ori, în acest caz, cu trupele ucrainene masate la est pentru a face față amenințării din zonele proruse de aici, plus concentrării de trupe rusești la graniță, este foarte posibil, chiar foarte probabil, ca Rusia să lovească în punctul cel mai vulnerabil și mai puțin apărat, mă refer aici la vestul Ucrainei. Deja piesele sunt așezate, s-a declarat republica Odessa, iar din Tiraspol până la Odessa sunt doar o sută de kilometri. O agitație la Odessa, ocuparea unor clădiri oficiale de către proruși (ajutați de forțele speciale ruse fără însemne, ca și în Crimeea) și ajutorul rusesc din Transnistria ar putea ajunge în câteva ore, mai mult, militarii ucraineni care blochează calea de acces dintre Crimeea și Ucraina pot fi prinși între două fronturi, fără nicio șansă, să nu uităm că majoritatea trupelor ucrainene sunt comasate la est. Să nu uităm posibilitatea unui desant de pe mare, flota ucraineană există mai mult cu numele.

Regiunea Odessa ar putea deveni rusească în nici douăzeci și patru de ore, cu implicații majore pentru Ucraina, dar și pentru întreaga Europă de Est. De acea consider, prin ușurința prin care s-ar putea realiza asta și prin faptul că Rusia ar putea astfel să obțină maximum de avantaje strategic, că aceasta este calea pe care va merge Rusia. Aici va lovi Putin.

Dar, conform lui Sun Tzu, în război totul e fluid, niciun plan nu se va potrivi după ce încep ostilitățile. De aceea este foarte posibil, dacă Ucraina reacționează într-un anumit mod, Rusia va lovi acolo unde va considera că are cele mai mari șanse, în funcție de evoluția evenimentelor. Să nu uităm că Rusia are deplina  inițiativă în acest caz, restul actorilor doar încearcă să reacționeze în funcție de mișcările Rusiei.

ET: Ce se întâmplă dacă Ucraina pierde controlul regiunii Odessa și a Bugeacului? Ce implicații ar avea asta pentru România și Republica Moldova?

CN: Pierderea ieșirii la mare, pentru orice țară riverană, reprezintă o catastrofă, cu atât mai mult pentru Ucraina, țară cu multiple probleme. Ucrainei i se taie accesul la Marea Neagră prin pierderea ultimului port important pe care îl mai deține, restul flotei ucrainene rămase fidele nu mai are unde să acosteze, implicațiile politice, economice și militare sunt de neimaginat. Platoul continental, zonele exclusive de exploatare de hidrocarburi, comerțul, turismul, toate vor înceta să mai existe pentru Ucraina. Și multe altele, încă greu de cuantificat.

Această mișcare, dacă se va realiza, va avea implicații majore de securitate nu numai pentru Moldova, dar și pentru România. Prin realizarea legăturii fizice cu Transnistria, Moldova va fi direct amenințată nu numai politic, ci și militar. Moldova a fost supusă presiunii și șantajului de către o Transnistrie izolată față de Rusia, vă dați seama ce va fi atunci când va avea graniță directă cu Rusia? În mod sigur, ne vom putea lua adio de la podurile de flori de pe Prut și relațiile privilegiate. Moldova va intra sub control rusesc foarte repede, asta doar dacă nu decide unirea cu România, lucru puțin probabil în aceste condiții.

România va avea din nou mari probleme de securitate cu o Rusie vecină agresivă, după cum s-a dovedit în ultima lună. Fiindcă Rusia nu se va schimba în bine după ce își va realiza obiectivul, ba dimpotrivă, încurajată de lipsa de reacție a Occidentului, va presa mai departe spre vest. Rămâne problema majoră a Bugeacului.

ET: Care este importanța Tighinei în această ecuație?

CN: Tighina are o importanță covârșitoare în această ecuație, este practic cheia pentru controlul malului drept al Nistrului de către forțele separatiste transnistrene. Să ne amintim faptul că în războiul de pe Nistru din 1992, transnistrenii sprijiniți de tancurile din Armata a XIV-a rusă au depus mari eforturi pentru a-l ocupa, alocând resurse militare importante, în defavoarea altor regiuni din stânga Nistrului, rămase și astăzi sub controlul Chișinăului, cum ar fi platourile Cocieri și Coșnița, la nord și sud de Dubăsari. Asta tocmai datorită importanței sale strategice. Tighina este un cap de pod important, deținerea ei securizează cea mai importantă comunicație peste Nistru, podul de aici, iar proximitatea față de Chișinău face capitala moldoveană să fie la cheremul amenințării militare a regiunii transnistrene, sunt doar 60 de kilometri între cele două orașe.

În cazul în care scenariul menționat mai sus se produce și Rusia ajunge să controleze Odessa și sudul Ucrainei făcând joncțiunea cu Transnistria, Tighina ajunge sub control rusesc direct și vă dați seama la ce presiuni va fi supusă Republica Moldova. De aceea am subliniat cu altă ocazie faptul că în acest caz, Moldova va trebui să ocupe militar Tighina și să securizeze podul de peste Nistru de aici imediat ce se produce ofensiva transnistreană spre Odessa, atunci Tighina va fi mai slab apărată.

Mai mult, armata română va trebui să facă tot posibilul pentru a evita ocuparea Bugeacului de către Rusia. Acest lucru nu este prea dificil, se poate realiza împreună cu Ucraina. Ucrainenii sunt dornici să dea un semnal cum că sunt sprijiniți de alții, cu atât mai mult cu cât ar fi vorba de un membru NATO. Ar trebui de pe acum să se înceapă niște exerciții militare comune româno-moldovene-ucrainene chiar în Bugeac, în urma cărora forțe mixte să ocupe preventiv linia Nistrului, pentru a evita extinderea republicii Odessa și dincoace de Nistru. Pentru România și Moldova linia Nistrului este cea mai bună linie defensivă, iar Ucrainei i-ar prinde bine această lovitură de imagine care are meritul că i-ar mai reține pe ruși de la manevre agresive în vecinătatea unor trupe NATO. Desigur, ideal ar fi ca și NATO să fie implicat în aceste exerciții militare, ar fi cea mai bună măsură de sprijin a Ucrainei.

Putem presupune că Ucraina nu va fi de acord, dar este puțin probabil, nu se preocupă acum de Bugeac când este pe cale să piardă mai bine de o treime din teritoriu, asta în cazul în care nu face nimic.

ET: Cum se explică faptul că autoritățile separatiste de la Tiraspol au făcut recent o nouă cerere de alipire, iar apoi Putin a cerut ridicarea imediată a „blocadei” impusă Transnistriei, ameninţând şi cu o intervenţie militară?

CN: Este în logica derulării evenimentelor, se pregătește terenul pentru lovitura din vestul Ucrainei despre care vorbeam mai sus. Iar chestiunea cu blocada este doar pretextul dorit de Putin pentru a justifica intervenția armată.

Până la un punct, aici este ilustrarea proverbului cu pe cine nu lași să moară nu te lasă să trăiești. Până acum Ucraina a tratat cu ipocrizie chestiunea transnistreană, sprijinind-o și trăgând foloase de pe urma activităților de contrabandă, mai precis unii oficiali. Dacă ar fi blocat entitatea transnistreană după Revoluția Portocalie din 2004, în câteva luni Transnistria dădea faliment. Dar nu s-a vrut, astfel ucrainenii s-au trezit cu amenințarea de aici în momentul în care Rusia a schimbat macazul față de Ucraina. De aici se dovedește faptul că Transnistria a fost creată pentru a controla nu numai Moldova, dar și Ucraina.

ET: După ce logică operează forțele speciale rusești din Estul Ucrainei? Au ele ca scop destabilizarea și împiedicarea alegerilor sau sunt gândite ca punct de plecare pentru o anexiune a Estului?

CN: Logica nu este numai să le dea bătăi de cap ucrainenilor, ci să obțină maximum de foloase pentru Rusia. Strategia rusească se adaptează în funcție de mersul evenimentelor, Rusia profită de faptul că are inițiativa și până acum și-a realizat obiectivele intermediare. Crimeea este ocupată de facto, observăm că nimeni nu mai cere retragerea rușilor din Crimeea, ci doar să se abțină să escaladeze situația din est. Astăzi, când trupele ucrainene încearcă să remedieze situația punctual în unele orașe, Rusia își adaptează din nou strategia. Vedem că inițiază exerciții militare la granița de est, pentru a crește presiunea asupra Kievului, știind că exercițiile militare se pot transforma foarte rapid în aplicații militare dincoace de graniță.

Indiferent ce se va întâmpla mai departe, Rusia a câștigat această rundă. Cu atâtea probleme, Ucraina nu va avansa spre Uniunea Europeană într-un viitor previzibil, nu are cum. Pentru viitorul apropiat, întrebarea de bază este cât va mai rămâne din Ucraina?

Dacă lucrurile escaladează în est și se ajunge la vărsări de sânge pe scară largă, acesta ar fi pretextul pentru o intervenție militară rusă. Chiar dacă această intervenție nu s-ar produce, tot se poate ajunge la război civil, iar Rusia poate alimenta conflictul ajutând discret forțele proruse, la fel cum face acum. În acest mod poate să stea în fața comunității internaționale spunând că nu are nici un amestec. Să ne amintim de acordul de la Geneva de acum câteva zile, semnat inclusiv de Rusia, dar nerespectat deoarece forțele proruse au refuzat să-l recunoască. Prin această mișcare Rusia împușcă doi iepuri, semnează acordul semn că vrea detensionarea situației și arată că nu îi controlează pe prorușii din estul Ucrainei, fiindcă aceștia nu recunosc acordul. Deși toată lumea își dă seama care este realitatea.

ET: Cum evaluați eficiența măsurilor luate de autoritățile ucrainene împotriva forțelor pro-ruse care destabilizează estul?

CN: Autoritățile ucrainene au greșit de la bun început, încă din Crimeea. Au asistat pasive la ocuparea militară a peninsulei fără să opună rezistență, deși aveau toate acordurile și reglementările militare din lume de partea lor. Nimeni nu poate condamna o santinelă dacă deschide focul asupra unor intruși care încearcă să pătrundă în obiectivul păzit, dacă santinela a somat și a tras inițial foc de avertisment. Ori, tocmai asta armata ucraineană nu a făcut, caz unic în lume. Nu a avut ordin, ca dovadă că autoritățile ucrainene nu au avut curajul să dea acest ordin, poate se consideră încă nelegitimate prin alegeri. Dar asta nu e o scuză să cedezi teritoriul național, recunoscut de ONU și inclusiv de Rusia.

Mai departe, autoritățile ucrainene au avut semnale că se pregătește același lucru și în estul Ucrainei, mai mult, au avut și suficient timp de reacție, aproape o lună, și tot nu au făcut nimic. În primul rând, trebuiau să suplimenteze efectivele de poliție și cele militare, mai ales în orașele principale. Clădirile oficiale trebuiau păzite, iar turbulenții trebuiau reținuți. Dar asta nu se poate face fără voință politică, e mai bine să previi decât să vindeci.

Faptul că acum încearcă să recapete controlul în unele orașe e cam tardiv, inițiativa este de partea cealaltă, respectiv în mâna Rusiei.

Singura soluție prin care ar putea evita unul dintre scenariile de mai sus ar fi o lovitură rapidă, în forță, concomitentă, asupra tuturor punctelor deținute de proruși în estul Ucrainei. În așa fel încât să preia controlul în același moment în toate orașele deținute de proruși în estul Ucrainei, și asta rapid, într-un timp foarte scurt. Dar pentru asta e nevoie de o planificare atentă și mijloace pe măsură, inclusiv aeropurtate.

Reușita unei astfel de manevre ar putea reechilibra balanța cât de cât.

Întregul interviu poate fi urmărit aici: Scenariu de coșmar: Rusia anexează Odessa și amenință Moldova

Iar referitor la ultimele evoluții, chiar din aceste zile, se observă că am avut dreptate în articolul Următoarea mișcare a Rusiei, vorbind de frontul de vest care îl va deschide Rusia, beneficiind și de trupele sale din Transnistria. E vorba de Odessa, unde au izbucnit violențele imediat ce trupele ucrainene au început preluarea prin forță a pozițiilor prorușilor din Slaviansk. Rusia, ca să scadă presiunea asupra celor din estul Ucrainei, pornește focarul de la Odessa, amenințând Ucraina cu tăierea ieșirii la mare și ocupării singurului port mai important rămas. În momentul în care Odessa iese de sub tutela ucraineană, forțele militare din Transnistria (la 100 km de Odessa) și cele din Crimeea pot face joncțiunea și să prindă forțele ucrainene între două focuri. O lovitură catastrofală pentru Ucraina. Cea mai bună dovadă că Transnistria face parte din planul Moscovei pentru Odessa este faptul că în incendiul de la Casa sindicatelor au murit cinci transnistreni alături de alți cincisprezece ruși.

Realitatea este că Putin a mers prea departe cu ocuparea Crimeii și nu mai poate da înapoi, nici să vrea. Este obligat să meargă mai departe pentru a se bucura în continuare de susținerea rușilor care îl văd acum ca pe reîncarnarea lui Petru cel Mare. Confruntat cu o ripostă slabă din partea Occidentului, el face pași mai departe pe calea confruntării pentru estul Ucrainei, pentru care ucrainenii dau semne că se vor lupta, nu ca și în Crimeea. În funcție de oportunitățile care i se vor ivi, Putin va acționa deschis, ca și în Crimeea, sau va continua subminarea zonei estice prin confruntări sporadice și de uzură, un fel de război civil fără să fie declarat ca atare, dar susținut discret. Suficient timp până Ucraina se va sătura de imensa Transnistrie apărută în estul țării și va accepta forțe de menținere a păcii și situația se va perpetua la nesfârșit.

Ar mai fi încă ceva, se observă faptul că Rusia a pornit din nou o campanie de propagandă cu scopul de a descuraja populația în eventualitatea unui conflict militar. Scopul este de a discredita forțele armate, dar și NATO, de a scădea încrederea în posibilitățile României de a riposta militar. Această campanie nu se desfășoară doar în România, ci în țările din întreaga regiune, fiind vorba de o operațiune psihologică la scară mai mare. Cum e și normal, la noi în țară vectorul principal este postul Vocea Rusiei. Acum vreo doi ani, circula un astfeld e scenariu, conform căruia România ar fi învinsă în patru ore în caz de conflict. Nu a fost de ajuns, Vocea Rusiei a venit acum cu unul nou în care ne dă abia treizeci de minute. Pentru cei interesați, am răspuns la primul scenariu, insistând pe chestiunile de tactică și operaționale, dar și logistice: Un scenariu de război bântuie internetul: nimiciți în patru ore?!

 

 

Comments

comments

21 Responses to “Iarăși Ucraina…”

 1. Dragos says:

  Bun ! Bun !

  Amarata de Romania nu are sange in instalatie ca sa faca ceva, asta presimt eu acum. A zis-o si marinarul.

  Sa fie doar o dezinformare si la momentul oportun sa loveasca?

  Tu ce zici?!??!

  • Cristian Negrea says:

   Declaratii oficiale sunt declaratii oficiale. Si Rusia declara unele, face altele, totul depinde de moment si conjunctura. De intrat nu putem intra nechemati, dar daca suntem chemati?

 2. itdr says:

  De actualitate, chiar strictă, materialul.
  Armata română are sânge în instalaţie, chiar dacă, în virtutea statutului nu face politică şi nu comentează decizii politice, ca dealtfel armatele tuturor statelor de drept. Că instalaţia pare şubredă, nu este cert.
  Să sperăm că lucrurile se vor linişti pe pământul slav, a cărei afacere se derulează acolo. Nici una din cele două puteri (Rusia şi Ukraina) nu sunt, în raport cu noi, uşă de biserică. Ambele au profitat de consecinţele actelor de la 23 august (1939, 1944).
  Rus potolit nu prea vezi decât după ce se satură…rău este că se satură greu şi flămânzeşte repede.
  Ai noştri aleşi, între plimbările cu barca şi saltul cu paraşuta (ce chestii false…aş vrea să văd pe cei trei miniştri cu barca, singuri, pe marea agitată iar pe madam Nuţica sărind singură-singurică în abis) ar trebui să tacă şi să lucreze mai mult pentru cele două zone vizate de aiuriţii de pe bursa conflictului: Secuimea şi Moldova de dincolo de Prut.
  Din lecţiile istoriei: când rusul a fost înfruntat (noi, la 1878, finlandezii, la 1940) a apreciat într-o oarecare măsură curajul…Altfel maschează foarte bine intenţiile, încât nici alunecosul occident nu le mai descoperă…poate doar americanii, în virtutea înţelegerilor începute din 1867.

 3. Plexus says:

  Excelente analizele d-lui Negrea.
  Ce nu se dezbate aici sunt cauzele pentru care istoria umana (TOATA istoria umana) arata ca o impresionanta defilare de prostie pura, cu surle si trambite.
  Va propun urmatoarele teze pentru reflectie:
  1. Adam si Eva au cazut in rahat. ce s-au gandit in mod firesc sa faca dupa ce-au cazut in rahat? sa aduca si pe altii…(si-au aparut minunatiile numite abel si cain). Exista vreun individ lucid care nu intoarece cu scarba capul cand aude numele primilor cretini? – (specia umana este in mod definitoriu essential animala, PROST construita, ceea ce se vede cu stralucire si azi)
  2.In standardul de CALITATE a vietii de azi nu incap 7 mld de shobolani (e si motivul esential pt care se bat pe castron). Spuneti asta gingash si blajin miliardelor de catzele care se puiaza cu ochi umezi de redus mintal (din IUBIRE desigur)
  3. Un Einstein n-are saracu nici o vina c-a fosr coleg de specie cu o primata precum hagi…mutu…Comaneci.. etc (sunt majoritari). In locul lui as fi sters cu un zambet subtire celebra formula, si orice formula…
  4. A vorbi de marii JEGOSI ai lumii (sua, rusia, Anglia etc), aceste minuni civilizatoare (vezi pct 3)in acesti termeni imi pare de toata jena. Ma uitam uluit la mormantul lui napoleon. un pitic oribil, frustrat si dement care a dus la moarte sute de mii de imbecili. iubesc faptul ca boarfa de Josephine se ardea cu cine apuca si schizoidul ala suferea cumplit. dar…nu s-a gasit nimeni sa-i spuna calm si amical: vrei sa cuceresti rusia? comand-o la razboi pe ma-ta ma ! hai…marsh de aici rahatule
  5. a vorbi de vreo romaine MAREATZA mi se pare si mai hilar 😀
  6. nu consultam si patriarhii, papii, episcopii, clarvazatorii si imamii asupra problemelor politice? ca doar acesti INFECTI sunt ascultati…nu sunt ei cei care au coborat conceptual de D-zeu la nivel de contabil de greseli si patron de OI?

  sa speram ca aceasta specie abominabila (la cea umana ma refer) se va autodistruge atomic din eroare (ca din bun simt nu are cum)

  Wenn die soldatenn…
  hehe

  • Marius says:

   Ioan 3:16-17
   Fiindca atat de mult a iubit Dumnezeu lumea, ca a dat pe singurul Lui Fiu nascut , pentru ca oricine crede in El sa nu piara, ci sa aiba viata vesnica.
   Findca Dumnezeu, n-a trimis pe Fiul Sau in lume ca sa judece lumea, ci ca lumea sa fie salvata prin El.

 4. Plexus says:

  PS. Rog sa nu fiu acuzat de prorusism, Americanism, Nazism, jidanism, romanism si orice. Vomit pe toate natiile cu egala placer…

  Lumea s-a compus dintotdeauna din dementi si redusi mintal care-I asculta/urmeaza pe primii. + conceptual absolut straniu de “etern feminin” Existam, imbatranim si crapam STRICT pt ca o nesimtita complet redusa mintal a fost incantata sa ne plimbe in carucior….:)
  That’s fuckin’ all…

  • Cristian Negrea says:

   Aveti dreptul la aceasta atitudine nihilista cu care explicati tot ce se intampla si s-a intamplat in lumea asta. Daca v-ar citi, pana si Cioran si-ar taia venele.
   De aceea nu aduce vreo valoare adaugata la ceea ce se discuta in articol. Si tot de aceea nu prea ii vad rostul aici.

 5. Plexus says:

  Cioran ramane un geniu. L-am citit integral de vreo 8 ori in tinerete. Doar n-o sa citesc scrierile lui Iliescu (!). Baiatu Iliescu a fost si va ramane la gunoi. Si este un gunoi oarecare. Ca si baiatu din ziua de azi.

  Revenind la subiectele disputate:

  Cred ca motivul, sursa inflamarii ucrainienilor este in mod evident Occidentul. Sper ca nu mai crede nimeni ca NSA si chestia aia numita imperiul britanic ne-au adus libertatea si democratia (numai insectele au regina, ergo: britanicii sunt insecte). In noul tip de presiune dupa resurse ( prin convingere si cu cat mai putina bataie – sclavul poate ganguri si tamp dar fericit) vestul arunca reclamele cu Audi Q7, LÖreal pt toate proastele si vile cu gazon la un click de semnatura la banca)

  Rusia are dreptul sa-si apere sfera de influenta. numai ca ei sunt mai tzaranoi. Nu le au cu noul tip de prosteala. Nu se pricep. In schimb au dreptul sa fie la fel de mincinosi, cinici si amenintatori ca si “baietii buni”. Ce se va intampla? Nimeni nu mai doreste de fapt morti din 2 motive:
  1. e inutil, suntem oricum prea multi, cateva zeci de mii de morti nu rezolva nimic
  2. cele cateva zeci de mii mai bine cotizeaza la banca si la smekeri

  Ce a creat abominabilul tovarisci Stalin insa este temeinic ! Populatii amestecate in teritorii luate cu japca.
  Caraie americanii? so what? sa caraie…
  faceti pariu ca Germania nu se va baga indiferent ce guitza madame Merkel?

  Papasha Putina va lua jumatea de sud a ucrainei ca asa vor muskii lui. si mai si merita. si o va lua cu ACORDUL populatiei stabilite acolo. raketii si mafiotii din kiev (ca altceva nu sunt) se vor obisnui in timp cu situatia. ca timpul rezolva multe pana apare un alt timp 🙂

  It will be done….(Darth Vader’s voice) 😉

  PS V-ati uitat cu atentie la faciesul lui Timosenko? Ati remarcat ca are privire de kurka? (fara gluma) :)))

 6. G_P says:

  E o greseala pe harta cu teritoriile anexate Ucrainei: la 1922,Bugeacul apartinea Regatului Romaniei, asa ca Herr Ulianov aka Lenin nu avea ce sa anexeze. Poate daca ar fi reusit revolta bolsevica de la Tatarbunar…
  De curiozitate, ati avut vreodata ocazia sa “consiliati” – fie si intr-o discutie informala – pe vreunul din decidentii romani de astazi? Vad ca doar gen. Degeratu (fost decident) pare sa constientizeze pericolul caderii Bugeacului in laba lui Putin. In rest, pamant de flori: Basescu, Dusa, Corlatean, iar pe seful MSM habar n-am cum il cheama.

 7. Cugetatoru' says:

  Punctualitatea acestui articol consta implicit doar in ceea ce autorul incearca sau dirijeaza la modul cum functioneaza Rusia sau ce elemente abordeaza in vederea lor: cica,ar dori “sa cucereasca Ucraina”.
  Fapt, mai putin relevant…daca ne gandim ca ea doar incearca ( cum am incerca si noi , romanii sa ne aparam granita) sa-si apara propriile interese si implicit regiunile ale ei daca stim ca acuma ceva vreme in urma, marea parte a Ucrainei era ca o sora mai mica a Rusiei.

  Trebuie sa ne intrebam si sa gasim un raspuns cat de posibil sa fie adevarat… ce implica occidentul in Ucraina( si iar stim, ca tot de acolo a pornit totul …inca de prin 2004); numai cei care nu vor sau nu stiu ce inseamna Ucraina pt. Occident vor dezbate sau vor despica firul in patru ca doar asa : occidentalii nu se fac vinovati de nimic ci doar rusii, ei sunt vinovati ca majoritatea populatiei fiind rusa din Pen. Crimeea si-a dorit anexarea catre Rusia ( REPET , stim cei care vrem ca intotdeauna in istoria moderna Crimeea era a Rusiei pana si-a dorit independenta).

  Ucrainenii nu si-au dorit ( majoritatea populatiei) ceea ce vedem astazi in sud-estul Ucrainei…pt. ca ei au convietuit impreuna cateva sute de ani. In timp ce acuma li se promite marea cu sarea stiind ca Ucraina chiar are resurse naturale care pot fi exploatate doar in cazul daca rusii ii lasa in soarta lor; de aici a izbucnit acele revolte sau ( ce o fi) in zonele controlate cica de “militantii pro-rusi”….nu spune nimeni dar nici nu vrea sa auda cineva ca oamenii chiar isi doresc asa cum au trait pana acuma si nu le mai trebuie nimic in plus ( fapt care s-a dovenit peste tot globul…ca cu promisiunile poti muri de foame) daca nu actionezi conform vointei tale si nu lasi pe nimeni sa-ti fura nimic ( nici tara ta dar nici libertatea ta). DEspre asta e vorba in mare parte…daca cineva chiar e curios de ce nu face un drum pana in Odessa sau in regiunea Donetsk ca asa s-ar convinge singur ca ceea ce vrea poporul poate fi interpretat in diferite moduri.

  Revin, si cu asta nimeni nu mai poate sa-si faca de capul lui ( reinventand istoria dupa placul lui sau spunand doar ceea ce i-ar conveni cuiva)…rusii cat si ucrainenii erau si sunt frati, indiferent cine le-ar incerca sa le dezbine ( intr-o mica parte au reusit) si nu vor o afiliere sau nu si-a dorit majoritatea populatiei ( acuma iar cineva o sa spune ca majoritatea sunt rusofoni si clar ca isi doresc mama Rusia, pai atunci e de la sine inteles ca poporul ucrainean traieste bine si poate trai bine fara interventiile occidentale in treburile unor frati de sange).

  Viepsele occidentale au facut ravagii in Ucraina si vor face in continuare daca sunt lasati in continuare si nimeni nu se sesizeaza ceea ce sa intampla cu adevarat fara vointa poporului ( si nu spun asta pt. ca as fi rusofon, rusofil sau rusofob)…pt. ca sunt roman iar din cate stiu si cunosc istoria Europei dar si ceea din istoria lumii ; iar o intrebare retorica, se afla cumva SUA la granita cu Ucraina: chiar nu stiam asta;cand la ei imigrantii mexicani erau si sunt inca carne de tun pt. politicienii americani si banuiesc ca asa se va ajunge si cu poporul ucrainean cum de altfel suntem si noi cat si cu alte popoare care se pare ca au ales democratia dar au primit la schimb moartea!

 8. Plexus says:

  Dragi tovarasi,

  Nu ne-a fost usor….
  Putinica isi bate joc de (m-am ridicat in picioare cu respect) comandantul NATO din Europa ! Nu se poate asa ceva tovarasi !!
  Si-si mai bate joc si de Obama-the-Magnificent. E incredibil tovarasi !!! El nu si-a retras trupele tovarasi ! (sa speram ca le trece peste granitza si desfiinteaza aceasta mizerie de stat numita ukraina) :)))

  Care-i problema bro? No more Chevron, US banks, Coca-Cola poison si chewing gum crap?

  La noi nu vor veni. Pentru ca nu vor veni. Noi mai bine ne-am vedea de nulitatile mongole de la nord. N-ar fi genial sa vizitam din nou Budapesta calare?….:)

  • Scimitar says:

   Eu sunt curios de ce d-ul Negrea permite unor asemenea specimene sa umple pagina asta cu fecale. Initial scrisesem un reply mai lung adresand ineptiile de mai sus, dar ma gandesc ca cineva cu un asemenea IQ oricum nu ar avea rabdare sa citeasca (ceva, orice, vreodata) asa ca am renuntat.

 9. Maica Noastră SFÂNTA ROMÂNIE says:

  “În ziua de azi, pentru a stăpâni cât mai mulţi oameni,
  nu se mai cuceresc teritorii, ci sufletele acelor oameni.

  ODATĂ CE AI SUFLETUL ,AI OMUL ;

  iar când ai omul, teritoriul vine de la sine.”

  (Contele de Marenches)

  Iată ȚINTA RĂZBOIULUI PSIHOLOGIC RUSESC ANTI-ROMÂNESC!
  SUFLETELE,MINȚILE ROMÂNILOR!
  POSTACII RUSIEI au un obictiv clar:VIRUSAREA mentalului colectiv românesc prin campanii de DEMORALIZARE ÎN MASĂ.
  VIRUSUL INOCULAT DE POSTACI pe bloguri și forumuri urmărește și SCHIMBAREA VECTORULUI DE ATAC,de la est spre vest.
  VIRUSUL RUSESC ne sâsâie în stil putinKGB că la est NE SUNT PRIETENII,”pravoslavnicii”!

  Vedeți domnule Cristian Negrea?
  ”RELATIVIȘTII”,”nihiliștii”,”pacifiștii”,CINICII și ”ecologiștii” au fost dintotdeauna IDIOȚII UTILI AI RUSIEI.

  Iar ”IDIOȚII UTILI” ai Călăilor OCUPANȚI RUȘI și-au îndeplinit deja misiunea pe blogul dumneavoastră.
  Adică au adus și aici RĂZBOIUL PSIHOLOGIC ÎMPOTRIVA Neamului Nostru ROMÂNESC.
  PROPAGANDA RUSEASCĂ dusă prin POSTACI DE LIMBĂ ROMÂNĂ(ei nu mai sunt români demult)este la fel de evidentă și de penibilă precum MANIFESTELE ARUNCATE DIN AVIOANE în cel de-al doilea război mondial.
  Și ce scria în acele manifeste?
  În formă esențializată,cam ce a scris POSTACUL RUSIEI mai sus.
  Și totuși ceva îi deosebește pe IDIOȚII UTILI(credulii,creierele spălate) de AGENȚII CU MISIUNE CLARĂ,conștientizată, ai Călăilor OCUPANȚI RUȘI.
  URA ANTI-ROMÂNEASCĂ.
  Primii în naivitatea lor inconștientă cred că E BINE CE FAC.
  Ceilalți AU MISIUNEA DE A FACE RĂU ROMÂNILOR.
  Au misiunea SĂ INDUCĂ DEMORALIZAREA,NON-COMBAT-ul.
  Îi ”miroși” imediat.
  DUHOAREA DE PORCINĂ RUSEASCĂ nu poate fi acoperită de nici un spray cu GARGARĂ pseudo-filosofică de tip meditație asupra istoriei(și aceea evident ÎN FAVOAREA OCUPANȚILOR RUȘI).

  TOVARĂȘII POSTACI RUSIFICATORI au primit o misiune și era de așteptat să treacă la atacul propagandistic.

  Ce e insultător de-a dreptul e că POSTACII RUSIEI chiar cred că ne pot prosti pe NOI,ROMÂNII!
  BĂI ANIMALELOR,
  credeți că vă mai merge ca la LOVITURA DE STAT KGB din 1989?
  Și în fond dacă ”VĂ PUTE” SFÂNTA NOASTRĂ ROMÂNIE,de ce ne mai deranjați cu prezența PORCINE RUSIFICATE?

  “Din gradele inferioare au căzut peste 130, între care şi caporalul Iancu Pastia care, fiind grav rănit de o bucată de obuz (care i-a rupt pântecele) a murit peste trei ore în durerile cele mai mari, însă era de un curaj fără egal şi în ultimele momente a murit zicând :

  „mor foarte vesel,
  căci poziţia (reduta) s-a luat şi
  SUNT FERICIT CĂ PUTUI MURI
  LUPTÂNDU-MĂ PENTRU ȚARA MEA,FRUMOASA MEA ROMÂNIE. ”

  (Căpitan Grigore Bănulescu)

  ASTA E ROMÂNIA curve kaghebiste!
  ROMÂNIA NOASTRĂ!
  SFÂNTA NOASTRĂ ROMÂNIE !
  Și pe ea,pe MAMA NOASTRĂ ROMÂNIA,nu o veți putea smulge din noi!
  De aceea ROMÂNIA ASTA NU VA PUTEA FI ÎNVINSĂ NICIODATĂ!
  DE NIMENI!
  Pentru că ROMÂNUL ÎN VECI NU PIERE!

 10. Plexus says:

  il vrem pe delirantul asta in prima linie…

  • Maica Noastră SFÂNTA ROMÂNIE says:

   Tavariși BLEGxus vrea CETĂȚENIE RUSĂ și nu știe cum s-o obțină?
   Sau poate că Tavariși BLEGxus ARE CETĂȚENIE RUSĂ
   și nu știe cum s-o ascundă?
   Ori,(mai știi?) tavariși BLEGxus vrea să ne impună NOU,ROMÂNILOR,
   cetățenia RUSĂ, și,din nou,NU ȘTIE cum să o facă !
   Dacă putem numi ”viu” un SUFLET MORT(UN SUFLET DE SLUGĂ a Călăilor OCUPANȚI RUȘI),atunci tavariși BLEGxus este dovada vie că:

   “În ziua de azi, pentru a stăpâni cât mai mulţi oameni,
   nu se mai cuceresc teritorii, ci SUFLETELE acelor oameni.

   ODATĂ CE AI SUFLETUL ,AI OMUL ;

   iar CÂND AI OMUL, TERITORIUL VINE DE LA SINE.”

   (Contele de Marenches)

   „… RUSIA[…] VOIEȘTE SĂ-ȘI IA ȘI SUFLETELE ce se află pe acest pământ şi să mistuiască o parte din poporul român.
   Rusia nu a luat această parte din Moldova pentru ca să-şi asigure graniţele, ci pentru ca să înainteze cu ele,
   şi nu voieşte să înainteze decât
   SPRE A PUTEA STĂPÂNI MAI MULTE SUFLETE.”

   Mihai EMINESCU,ziarul ”Timpul”,iunie 1878

  • Maica Noastră SFÂNTA ROMÂNIE says:

   Lecții de ROMÂNISM de la un EROU ROMÂN ANONIM.
   Aviz PROPAGANDIȘTILOR RUSIEI:
   Aşa scrie şi simte UN ROMÂN ADEVĂRAT!

   NU PLÂNGE,MAICĂ ROMÂNIE!

   “NU PLÂNGE,MAICĂ ROMÂNIE,
   Că am să mor neȋmpărtășit!
   Un glonț pornit spre pieptul tău,
   Cu pieptul meu eu l-am oprit.

   NU PLÂNGE,MAICĂ ROMÂNIE!
   E rândul nostru să luptăm
   Și din pământul ce ne arde
   Nici o fărâmă să nu dăm!

   NU PLÂNGE,MAICĂ ROMÂNIE!
   Pentru dreptate noi pierim;
   Copiii noștri, peste veacuri,
   Onoare ne vor da, o știm!

   NU PLÂNGE,MAICĂ ROMÂNIE!
   Adună tot ce-I bun sub soare;
   Ne cheamă și pe noi la praznic,
   Când ROMÂNIA VA FI MARE !”

   Versurile au fost găsite ȋn ranița unui soldat mort ȋn toamna anului 1918, pe muntele Sorica, din Carpații de Curbură.

   Vasile Cristea, “Dintre noi ei sunt răsăritul”,Editura “Altip”,
   Alba Iulia-2007

   ROMÂNIA SUNTEM NOI!
   PÂNĂ DINCOLO DE MORMÂNT!
   Şi ROMÂNIA E UNA!

 11. Plexus says:

  Chiar te vrem in prima linie. Probabil esti un sexagenar care nu stie cum sa-ti sfarseasca existenta inutila…:D
  Te-ai si puiat nulitate?

 12. itdr says:

  Pacat ca pe un spatiu de comentarii (pe care-l apreciez) apar impunsaturi imature…In rest, sa vedem ce-o da Domnul in situatia destul de complicata din Ucraina.
  Povestea cu luptele castigate de armata ucraineeana contra separatistilor…hm…unde au studiat comandantii ucraineeni? Ca politrucii lor sigur la Moscova.
  Parerea mea, toamna alege bobocii, adica perdantii. Probabil rusii vor juca atuul: pretul gazului pentru occident. Mai ales ca sisturile nu prea merg. Iar occidentalii vor pune pe altii (eu zic ca pe polonezi si ucraineenii dornici de UE), indirect, la plata. Noi, prin grija politrucilor de pe cheiul garlei, platim de 25 de ani, si rusilor si europenilor.
  Fereasca-ne Dumnezeu de apucaturile si unora si altora. Chiar daca ne promit multe- democratie incompleta sau gaze la pret de oxigen imbuteliat.
  Cu respect.

 13. Adrian says:

  Buna ziua Domnule Negrea,

  Voiam sa va intreb cand ne mai incantati cu un articol de-al dumneavoastra, a trecut cam mult de la ultimul. Chiar daca subiectele actuale lasa de dorit, ati putea sa abordati istoria noastra vitregita, sunt multe pilde si strategii militare de discutat.

  Multa sanatate si spor!

  Adrian

 14. Hatman says:

  Sunt captivante si in acelasi timp ingrijoratoare articolele d-lui Negrea. Ar fi interesant sa vedem o comparatie intre armata Ukrainei din realitatea de astazi cu cea descrisa de autor in cartile sale.
  Acum un an fortele militare ucrainene aratau impresionant pe hirtie (exemlu The Military Balance 2013) cu cu efectiv de aproape 200 de mii sub arme si 1 mln. de rezervisti, peste 1000 de tancuri si de trei ori mai multe masini blindate si artilerie, sute de elicoptere si avioane de razboi etc…
  In ultimele luni vedem insa o Ucraina care abia de poate stringe 20-30 de mii de soldati, 100-150 de tancuri(si alta tehnica) capabile sa lupte si citeva avioane ce apar din cind in cind deasupra zonei de razboi.
  Ma intreb daca nu ar avea si Romania aceleasi probleme in caz de conflict real (Doamne Fereste). Pe hirtie una, iar in realitate alta.

  • itdr says:

   Pai daca vor merge si ei in ritmul cantat de “baietii smecheri” ai lor, ca au si ei destui, nu este exclus sa vedem o armata a la Taras Bulba> viteaza, dar fara cap.

Trackbacks/Pingbacks

 1. Iarasi Ucraina… | FrontPress - [...] dar și logistice: Un scenariu de război bântuie internetul: nimiciți în patru ore?! De Cristian Negrea VN:F [1.9.22_1171]Rating: +1 (from 1…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

top