search
top

Pasul decisiv. În revista Tactica și Strategia nr 4

După o întrerupere de mai bine de doi ani, am revenit cu revista noastră, mai experimentați, mai hotărâți și mai deciși în ceea ce privește misiunea noastră asumată, de a reda cititorilor români aspecte mai puțin cunoscute din istoria noastră militară. Să fiți siguri, multe din cele scrise în această revistă nu le veți găsi în altă parte, decât cu greu și după multe căutări, iar autorii noștri au efectuat aceste căutări și cercetări. Dar nu putem singuri, depinde de cititorii noștri ca această revistă să își continue existența, iar cea mai bună (și singura) modalitate ca să vă asigurați de apariția ei este să o cumpărați și să o recomandați, deoarece publicarea unei astfel de reviste de colecție, în condiții grafice deosebite, necesită un efort financiar deloc de neglijat.

Acest număr ar fi trebuit să apară la mijlocul lui 2016, la centenarul intrării României în războiul mondial, dar situația nu a fost favorabilă. Cu toate acestea, credem că acest număr acoperă o mare parte din necunoscutele și temele rămase neabordate asupra acestui eveniment, inițierea războiului nostru din 1916 acoperind tema principală a revistei actuale. Nu numai considerentele politice, militare, strategice și de altă natură sunt abordate aici, ci și alte aspecte de importanță crucială asupra momentului nostru august 1916. Putea fi un moment mai favorabil? Am salvat Verdunul prin intervenția noastră? Ne-au trădat rușii cu bună știință în 1916? Ce făcea armata de Salonic în acest timp? Care erau dotările noaste comparabile cu cele ale armatelor adverse, inclusiv la nivel de batalion? Publicăm aici inclusiv convențiile politice și militare încheiate înainte de intrarea în război, cu comentariile asupra modului în care acestea au fost îndeplinite de către aliații noștri. Mergând mai departe, publicăm scrierile unor contemporani, analiști militari români de seamă care au luptat în acest război, care fac o sinteză foarte aprofundată asupra momentului 1916, asupra planului de război român și asupra manevrei strategice a Antantei, cu criticile și aprecierile lor, la cald, la câțiva ani după război, analize greu de găsit în alte publicații pentru publicul larg. Analize aprofundate despre cum Puterile Centrale au renunțat prin ordinul Kaiserului la toate manevrele ofensive pentru a îndrepta toate forțele disponibile împotriva României, patruzeci și trei de divizii dintre care opt de cavalerie fiind aruncate contra României, care se vedea atacată astfel pe două fronturi divergente mai lungi decât frontul de est sau cel de vest, în timp ce aliatul rus refuza să se implice în lupte. Unul din marile mistere ale primului război mondial, așa a fost numit acest caz de către analiștii militari occidentali.

Primul ofițer mort în războiul reîntregirii, eveniment inclus și de romancierul Camil Petrescu, el însuși combatant și erou în acest război, în unul din romanele sale. Apoi, o listă cu ofițeri francezi din Misiunea Militară Franceză căzuți pe frontul român, cu data și modul în care au dat jertfa supremă pentru patria lor și pentru a noastră.

Din cuprinsul revistei nu putea lipsi capitolul despre războiul modern, aici aplecându-ne asupra unui aspect mai puțin mediatizat în istoria recentă a războaielor, anume la cel informatic. Un aspect esențial în contextul negocierilor SUA cu Iranul, despre dezvoltarea armei atomice de acesta din urmă, cum un atac informatic, respectiv virusul Stuxnet, a dat înapoi cercetările iraniene, urmat de asasinările unor importanți oameni de știință și coordonatori ai acestui program. Exemplificări ale operațiunilor militare israeliene contra Irakului în 1981 și Siriei în 2007 pentru a le împiedica accesul la tehnologia nucleară. Analiză foarte importantă în contextul situației complicate din Coreea de Nord la ora actuală.

Mai departe, în evul mediu, un voievod român necunoscut, care a domnit doar cinci ani, Ștefan I, dar care a dus două bătălii decisive, de o importanță majoră, Ghindăoani în 1395 contra ungurilor și Vorskla 1399 contra tătarilor, alături de polonezi și lituanieni. De asemenea, o altă bătălie esențială care a consolidat Moldova abia apărută și a impus-o ca o forță militară de care trebuia să se țină seamă, Codrii Plonini la 1368. Din istoria Transilvaniei, bătălia de la Sânpaul la 1575.

Desigur, alte articole cu care v-am obișnuit, despre arme și muniții, cum a apărut mitraliera care a făcut atât de multe victime în primul război mondial, bătălia de Omdurman care a însemnat practic triumful mitralierei împotriva cavaleriei, despre analiștii militari români și multe altele vă așteaptă n paginile revistei noastre. Referitor la vechile numere, venim cu unele completări, de exemplu, mulțumită cititorilor noștri, l-am identificat pe vânătorul de munte român aflat în primplan pe coperta primului număr, o scurtă biografie a sa găsiți aici. Mai departe, referitor la numărul 2, veți găsi date despre ofițerul cu cel mai înalt grad căzut în războiul româno-ungar din 1919, locotenent-colonelul Păulian. Mai departe, în continuarea articolului despre bătălia de la Poltava 1709, și despre colonelul Sandu Colțea, comandant al regimentului Valach, alte date și nume despre participanți români la acest război, de ambele părți, atât rusă, cât și suedeză. De asemenea, când a fost doborât primul avion inamic de către vânătorii noștri în al doilea război mondial.

Toate acestea, și multe altele, le puteți găsi în paginile acestei reviste. Insistăm pe faptul că singura modalitate de a vă asigura continuitatea apariției este cumpărarea revistei. Ca să vă dați seama de costurile și eforturile pentru a menține o revistă de calitate pe piață, vă pot spune că autorii articolelor publică aici benevol, în sensul că nu sunt plătiți, ei practic fac muncă voluntară și patriotică. Toți autorii, fără excepție, cărora le mulțumim pe această cale. Toți banii încasați merg pe tipar și distribuție.

Revista o puteți găsi în rețeaua Inmedio, chioșcurile roșii de presă din incinta Kaufland și a Mall-urilor, precum și la chioșcurile de la aeroportul Otopeni. Poate fi procurată și online, de la adresa de aici.

La final, promo-ul la apariția primului număr. Sperăm să vă placă, la fel cum sperăm să apreciați revista noastră.

Comments

comments

2 Responses to “Pasul decisiv. În revista Tactica și Strategia nr 4”

  1. Ciprian says:

    Am citit articolele interesante din site-ul dvs si as vrea sa va pun o intrebare in legatura cu WW1 ca tot se apropie centenarul Marii Uniri . Am vazut ca peste tot in Europa ies carti si se analizeaza Primul Razboi Mondial mai ales infrangerile. Cum ar fi Caporetto pentru italieni sau Tannenberg pentru rusi etc. La noi in Romania insa se vorbeste cel mai mult de victorii si mai putin de infrangeri punandu-se accent pe Marasesti, Marasti ,Oituz sau ocuparea Budapestei. Sunt mandru binenteles de ele dar pana acolo au fost niste dezastre, din care Romania, din fericire a invatat. Dezastre cum ar fi infrangerea de la Turtucaia si ocuparea Munteniei si pierderea Bucurestiului. As vrea sa stiu cum s-a ajuns aici din moment ce Romania a intrat in razboi in 1916. WW1 incepuse in 1914 deci teoretic comandamentul roman ar fi trebuit sa invete ceva in toti acesti ani din greselile facute de combatantii din Europa, si sa incerce sa aplice alte tactici si strategii,dar noi am intrat tot nepregatiti.

    • Cristian Negrea says:

      Aveti dreptate in multe privinte, in ceea ce spuneti. Dar lucrurile nu sunt ceea ce par a fi, la prima vedere. Atat la pregatirea pentru intrarea in razboi, cat si la Turtucaia si la ce a urmat, va recomand acest numar al revistei, ce incearca sa raspunda tocmai la intrebarile dvs, plus reactia aliatilor nostri.

Trackbacks/Pingbacks

  1. Pasul decisiv. În revista Tactica și Strategia nr 4 - Romania Military - […] Continuarea pe cristiannegrea.ro […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

top